Kas aitame Iraagi põgenikke?

Tuneeslasest müügimeesLoen mina täna eu observerit ja leian uudise, et Euroopa siseministrid saavad Brüsselis kokku. Kuna meie ministrid käivad igasugustel kokkusaamistel ilma suurema kärata, siis kontrollin meie siseministeeriumi leheküljelt, et kas Pihl ka ikka kenasti kohale läks. Läks ikka, aga seda ajakirjanduses käsitlust leidnud punkti meie ministeeriumi lehel kirjas pole. Huvitav miks? Ja mida meie minister seal üldse Eesti kohta otsustab?

Teema on aga päris põnev. Nagu teada, on Iraagis juba pikemat aega sõda käinud ja Eesti on selles sõjas paistnud silma erilise agarusega, jäädes ikka veel kohale, kuigi paljud riigid on oma poisid juba koju kutsunud. Aga riigis, kus käib sõda, on halb elada ja seepärast on paljud inimesed sealt põgenenud. Lõunapoolsemad Euroopa riigid on neid põgenikke ka hulgaliselt vastu võtnud, aga kuna neid on kole palju, siis nüüd said siseministrid selleks kokku, et põgenikke erinevate riikide vahel ära jaotada. The biggest share – 2500 refugees – would be welcomed into Germany, interior minister Wolfgang Schauble announced after the meeting. France has already hosted 488 Iraqis, while another 981 applications will be processed in the coming weeks…Yet the country who welcomed most Iraqi refugees so far has been Sweden. According to official figures, 8951 Iraqis came to Sweden in 2007. Kokku on põgenikke umbes 1,5 miljonit.

Aga meie? Kas meie valitsus on arutanud palju Iraagi põgenikke on Eesti valmis vastu võtma? Arvestades, et me oleme aidanud neil kodumaal elu põrguks teha, peaks mingi hulga ju võtma. Arvestades seda, et tegemist on suuremalt osalt islamimaaga, oleks nende Eestisse paigutamine päris vastutusrikas ülesanne. Aga mida ikkagi Pihl seal koosolekul ütles?