Luise tänav 100 aastat tagasi

Vanalinnas vanade fotode järgi pildistamine on ikka palju lihtsam kui teistes linnaosades. Mul on arvutis üks vana foto Luise tänavast. Täna tegin lõpuks Luise tänavast tänapäevase foto ka. Kuid ma ei teagi, kas ma oleks pidanud veel edasi minema. Kindlasti oleks võinud teiselt kõnniteepoolelt pildistada, aga praegusel Luise tänaval on päris tihe liiklus ja mu pildimälu polnud ka väga korrektne. Igatahes panen need kaks pilti siia ja vaadake ise, mis parempoolse tänavaservaga on muutunud ja milline oli vanasti teekate. Aastaaeg tundub õige olevat ja temperatuur ka, kui inimeste riietust vaadata.

Ficki aroomivaas 1772.
Ficki aroomivaas 1772. Vaasi ümber keerdub spiraalselt trepp, mille jalamil istub pahaaimamatu orav, keda on selja tagant juba varitsemas madu. Luksuseseme kujundus viitab elu kaduvusele.

Internetist võib leida, et 1797 aasta linnaplaanil asus tänase Luise tänava aladel Luisenthali suvemõis, mis rajati XVII sajandil. Mõis tükeldati 1813. aastal, mil levis valdavalt 1 ja 2-kordne puithoonestus. 1828. aastal ostis  Tallinna ja ilmselt ka kogu Eesti jõukaim eestlane klaverivabrikant Hans Heinrich Falck Toompea eeslinnas Luisenthali-nimelise maaomandi. (Tema tegi ka Falgi tee ja Kaarli kiriku jms).

18. sajandil tegutses Luisenthalis apteeker Carl Christian Ficki asutatud fajansimanufaktuur (Apteeker Melchior või tema järeltulijad võiksid kannude nikerdamisele mõtlema hakata :). Toodang oli mitmekesine – serviisidest pisiplastikani. Ficki nõusid iseloomustasid suured ja lopsakad lillemotiivid, mis katsid suure osa taldriku põhjast. Neid esemeid võib nüüd näha Peterburis, Stockholmis, Hamburgis, Kopenhaagenis ja muidugi ka Tallinna Linnamuuseumis, kus on suurim säilinud Ficki kollektsioon – 37 eset. Ficki vabrik tegutses Luise tänava kandis umbes 10 aastat ning suleti arvatavasti 1782.

Internetist otsides sain teada miks linnaosa Kassisabaks kutsutakse. Kassisaba nimi tuleb saksakeelsest sõnast Katzenschwanz (Kassi saba). Kassideks kutsuti muldvallide nurkadesse rajatud tugipunkte ja neist väljuvad rajad olid sabad. Huvitav, kas silmas on peetud Rootsi bastioni ehk Lindamäge?

6 comments

  1. Eks prindi see vana pilt välja, võta kaasa ja proovi uuesti. 😉

    A ma oletan, et see vana pilt võib olla mitte 1910, aga mingi 10 aastat varem.
    Minu teada need tüüpilised puumajad ehitati just 1910-1914. Umbes. A võib-olla ka 1906-1908.
    Eh, ega ma nii täpselt ka ei tea tegelikult, aga pigem on see ikka sajandivahetuse pilt. Igal juhul mitte vahetult enne revolutsiooni.

    Meeldib

  2. Nojah, pisut udujutt tuli see eelmine komm. 😦
    Vasakul pool on juba majad olemas, paremal pool veel mitte.
    Nii et tõenäoliselt just nimelt 100 a tagasi. Ehk siis ajal, kui aktiivne ehitustegevus käis parajasti.

    Meeldib

  3. ma olen mõelnud, et peaks printima ja siis minema, aga tavaliselt tekib mul tahtmine minna ja enne seda tahtmist printida ei teki 😀
    see 100 oli siuke hea ümmargune number, ega ma täpsust ei otsinudki.

    Meeldib

  4. Hm, maja nt 7 näiteks ehitati 1896. aastal, pildil peaks ta paremal asuma – aga pole näha miskipärast. Äkki see foto on veel varasemast?

    Meeldib

  5. 2010 aasta pildil paremal pool olev suur kollane puumaja on ehitatud aastal 1813 ja selle kõrval olevat väikest puumaja kahjuks enam polegi.

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.