Miks eestlased jõulude ajal nilbusi söövad? Vampiirid!

Sea sisikond, s.h soolikad

Sea sisikond, s.h soolikad

Ma ei kavatse detsembri viimasel nädalal mingeid erilisi köögitrikke korraldada ja muarust on Eesti traditsioonilised jõulusöögid äärmiselt nilbed ja maitsetud. Loomulikult pärinevad nad kõik saksa köögist ja ajast, mil toidu headuse määras ära rinnale tilkuva rasva kogus.

Ma tahan rääkida kõige tuntumast jõulusöögist – verivorstist. Kas tõesti keegi arvab, et verivorst on mingi hea toit? Mu vanaema tegi ise kodus verivorste ja ma tean täpselt, kuidas neid tegema peaks. See on nilbus ruudus! Kõigepealt tuleb tappa siga. Sea seest saab soolikaid ja verd, mida on verivorstiks vaja. Soolikate sõnnikust puhtaks kraapimine on vastik töö. Kes saab aumärgi, et avastas kuidas soolikaid võiks süüa? Miks peaks üldse mingit sööki soolika sisse toppima? Soolikas ei ole mingi heamaitseline asi, vaid umbes sama hea maitsega kui ninast kougitavad tatikollid, mida lapsed söövad, aga ta on sitkem. Sea soolikad. Need samad, mille seest käis läbi sea toit. See voolik, milles voolas okselaadne aine.

Nojah, okei, mingi sakslane avastas, et soolikas kvalifitseerub toiduks, aga kes oli too nilbar, kes arvas, et veri on toiduaine? Vampiir? Zombi? Jah, ma tean, et on inimesi, kellel on hea meel, kui neil läheb näpp katki ja saab haavast verd limpsida, aga mul läheb selle mõtte peale juba süda pahaks. Kas sea veri on kuidagi erinev inimese verest? Võimalik, et pisut on, aga mitte eriti. Iuuu! Muideks – sooja verd pidi nii kaua segama kuni ta ära jahtus, sest muidu oleks ta klimpi läinud. Vereklimbid teile söögiks ei sobigi. Haavadelt koorikuid olete maitsnud?

Ja kolmas toiduaine verivorstis on odrakruup. Kui palju inimesi armastab odrakruupe? Ma mõnikord vahelduse mõttes teen ka odrakruupe, aga võrreldes muude lisanditega, on ta kõige kehvema maitsega. Seda kibedust on raske peita. Kuid vere maitse katab selle odrakruubi kehva maitse kenasti ära. Ehk verivorst koosneb kahest söödamatust ainest ja ühest kehva maitsega ainest. Selleks, et ta kuidagi söödav oleks, pannakse sinna sisse maitseaineid. Kui tavaliselt pannakse maitseaineid toidusse, et maitsele hõrke varjundeid lisada, siis verivorstile pannakse maitseaineid selleks, et nilbeid maitseid peita. Ma üldse ei kommenteeriks seda, et verivorsti sisse pannakse pekikuubikuid. Milline normaalse maitsemeelega inimene tahab öelda, et keedetud pekikuubik on hea maitsega?

Miks eestlased söövad sellist nilbust nagu verivorst? 21. sajandil. Isegi surmanuhlus on Euroopas keelatud, aga sea vere söömine on normaalne tegevus. Nilbarid!

14 thoughts on “Miks eestlased jõulude ajal nilbusi söövad? Vampiirid!

  1. Taavi 16. detsember 2014, 04:16

    Jah, aga võtame kõrvale näiteks munad. Kas keegi mõtleb sellele, kust see kena munakollane ja -valge pärit on? Kui kanad on vabapidamise kanad, kes saavad ringi joosta ja ise endale toitu siblida, siis on kõik see, mis munas on, kana organismi poolt ümber töötatud putukad ja ussikesed. Muna süües me sööme seda, mis oli natuke aega tagasi putukad ja ussid (OK, seemned ja rohulibled ka). Ja kui kana on farmikana, kes kunagi päikest ei näe, siis neile kanadele söödetakse veel hullemat jälkust sisse. Liha- ja kalatööstuse jahvatatud jäätmed jms.
    Või võtame piima – aine, mille on eritanud lehma udarad. Kas keegi sooviks otse udarast juua?

    Like

    • Manjana 16. detsember 2014, 14:36

      Taavi, kas sa üritad nalja teha või mida?

      Like

  2. Hundi ulg 16. detsember 2014, 06:45

    Ma ütleksin, et Sinus on olemas ainest toidukriitikuks🙂

    Like

  3. Pets 16. detsember 2014, 16:14

    Ja kui sa veel teaks, millise sõnniku sees porgand kasvab – öäkk.

    Like

    • Manjana 16. detsember 2014, 17:41

      Soolikaarmastajatega on keeruline vaielda🙂

      Like

  4. Kaur 16. detsember 2014, 17:54

    Manjana, ära ütle, et sa EI ürita nalja teha?

    Like

    • Manjana 16. detsember 2014, 18:29

      No 100% ei saa ma kunagi nii väita😛

      Like

  5. Ulf D. Mortum 16. detsember 2014, 18:38

    Verivorst om tühiasi. Süvväss ullembatki.
    Sisuliselt alvass lännü’ toitu.
    Apukoor, apupiim, apukurk, apukapsas. Vürtsikilu, surströmming, allitusjuust…
    Esiki leevä või olemusligult alvass lännu’ roass arvata – vihje juuretisele.

    Like

    • Ulf D. Mortum 16. detsember 2014, 22:00

      Kuda võtta. Egätsugutse’ pakteri’ müllävä’ apendamisel ikke. Nu eks egäüts näe omma mättäkse otsast. Miu jaoss om apendamine ikke alvass mineku muudu protsess.
      Vürtsikilu süü’ miaki ää miilega, nink kõikse ullemb, üten piimasupiga😀
      Nink tihtilugu om tuusinatine kilu ülle laagerdunu’ pääst kah behme nink lagunav.

      A ku joba surströmmingut sai mainitu’ sis svenssonite magus eeringas om kah jõledus katessandamban astmen.
      Nink tatar – kudamuudu inemise’ toda küll süvvä saava’? Mul lätt pudruportsu pääle omma puul liitert tabascot, enne ku sihe aija kannatass.

      Like

  6. Manjana 16. detsember 2014, 18:59

    Hapendamine jms on toidu valmistamise meetod ja täiesti normaalne meetod, nagu näiteks keetminegi. Vürtsikilu ei ole halvaks läinud! Vürtsikilu on 1 mu lemmikutest. Kiludele lisatakse soola ja maitseaineid. Kui vürtsikilu läheb halvaks, on ta pehme ja laguneb.

    Teoreetiliselt on ka inimese liha söödav, aga seda pole enam kombeks süüa. 21. sajandil võiks ka vere söömise kombest jagu saada.

    Like

    • Ulf D. Mortum 16. detsember 2014, 22:01

      Prkl. Siinne kommentaarium om segatne nigu tsiapesa, komm lätt vale kotukse pääle vist.

      Like

      • Manjana 16. detsember 2014, 22:27

        Tsutike kõrgemasse ritta sattus🙂

        Like

  7. duhh 16. detsember 2014, 19:08

    Oioioi kui palju maitsvaid vorstisorte on, mida tehakse naturaalse loomasoolika sisse, verivorst ei ole ju ainuke…
    Ja juustu jaoks läheb tarvis vasikamagu…
    Neerupirukas…
    Seljanka…

    Like

    • Manjana 16. detsember 2014, 19:15

      Jeeh, need kõik on umbes selle ideega välja mõeldud, et näeh, tapsime looma, nüüd oleks vaja iga viimne kui rupski ära süüa😀
      Mitte ideega, et tahaks mingi väga hea toidu teha, millised oleksid need maitsvad toiduained mida kokku pannes saaks teha eriti maitsva toidu.

      Like

Kommenteerimine on suletud.

%d bloggers like this: