Hakkasin peenutsejaks – tegin lihtsa rukkolapesto

Alustan ausa ülessetunnistusega – ma ei ole varem pestot teinud. Ma ei ole üldse eriline pestofänn – poes tundub see väike purgike ülemõistuse kallis. Nüüd selgus, et ega ise tehes eriti palju odavam ka ei tule. Kuid ma sain ema käest suure kilekotitäie rukkolat. Ema kasvatab minu jaoks igasuguseid taimi, mida ta ise ei söö ja nüüd sain kõik korraga kätte. Kuid me ei jõua ju ka kõike salatina ära süüa, enne kuivab ta mul kätte ära. Tuli purkipanemise meetod leida.

Nädalavahetusel käisin ühel tuttaval külas, kes pakkus suupisteid erinevate pestode ja hummusega. Hummust olem ma varem mitu korda teinud, erinevatest ainetest ja see on palju odavam kui pesto, aga maitse on sama hea.

Otsustasin, et teen poolest oma rukkolast pesto. Rukkola äge maitse peaks ju selleks hästi sobima. Googeldasin retsepte ja panin mitmest erinevast enda oma kokku, hakkame valmistama.
ained2
Ained:

Suur peotäis rukkolat
Pool klaasitäit head oliiviõli
60 g (peaaegu terve pakk) riivitud Forte juustu
30 g (alla poole paki) mandlipulbrit
soola, suhkrut

ained

moks
Otsustasin, et purustan rukkola saumikseriga, sest mul polnud suure kombaini pesemise tuju. Kõigepealt lõikasin noaga rukkola väiksemaks ja siis hakkasin mikserdama. Kuna ma ei teadnud palju õli panna, panin vähehaaval ja nii oli vaja mikserit kogu aeg lusikaga ummistusest puhastada. Oleks pidanud kohe suure hulga õli ära kallama. Siin pildil on näha, palju mul 500g pudelist õlist (Selveris täna 3,99 eurot pudel) ära kulus. … Ja oleks pidanud kombaini kasutama …

Muideks. Mul ei ole mingit vajadust Selverile või nende ainete tootjatele reklaami teha, aga mulle meeldib, kui söögi juures on hind ja kuna ma täna kõik need asjad ostsin, siis panen hinnad ka juurde.

Nojah, kõrval pildil on näha õli ja rukkolamöks, millele ma järgmisena lisasin jupphaaval mandlipulbri (1,59 eurot 80 g pakk) ja riivjuustu (1,29 eurot ka 80 g pakk). Teoreetiliselt võib pestole ka küüslauku lisada, aga ma tahtsin, et oleks päris rukkola maitsega. Enne soola ja suhkru lisamist maitses see enam-vähem nagu laiaks tambitud umbrohi, kuid sool (näpuga)  ja suhkur (1 teelusikas)  koos tõid rukkola enda maitse välja. Kellele see maitseb, sellele maitseb mu pesto ka. Pestos on maitse veel kraadike ägedam.

Kokkuvõttes tuli mul seda möginat üks Creme Bonjour karbitäis ja lisaks imepisike klaaspurgike, nagu alumisel fotol näha. Tööd eriti palju ei olnud, kuna juust oli riivitud ja mandlid jahvatatud. Ma ei kujuta ette kui oleks nendega ka veel jamama pidanud!

Maitses küll imehästi, aga teda on ikka haledalt vähe. Hummust võib suvalisest kaunviljast teha ja siis jagub seda ikka paksult leivale määrida. Pesto on lihtsalt mingi peenutsemine. Aga nüüd ma olen selle tegemise ise ka ära proovinud.

Mis suhe teil pestoga on?

pesto
Keelesõpradele – ma hääldan rukkolat ka kahe k-ga 🙂

9 comments

  1. Ostan poest ja jääb tavaliselt külmkappi seisma, kuni ära viskan 😀 MÕNIKORD joppab, et poest ostetu on norm maitsega, aga ma unustan jälle ära, et milline see süüa kõlbas.

    Meeldib

  2. Grammar nazi strikes again, loodan, et pahaks ei pane, aga on rukola, mitte rukkola 🙂

    Meeldib

  3. mul on pestoga nagu peaaegu iga toiduasjaga: vahetevahel on periood, mil mul on tunne, et ma ei saa ilma selleta elada ja söön seda mingis kombinatsioonis iga söögikorraga – hommikul võileiva peale, päeval sooja toidu lisandina ja õhtul ma ei teagi, kombineerin midagi. ja siis saab see hoog otsa ja ma kaotan huvi ja on väga hästi, kui mul just selleks hetkeks ei ole poolikut purki külmkappi seisma jäänud.

    nagu öeldud, ei ole see pesto eripära, muude asjadega juhtub ka (välja arvatud või ja majonees, neid söön ma küll peaaegu kogu aeg).

    Meeldib

      • ostnud olen, laisa inimesena. hädavajadust ei ole tükk aega olnud, kuigi väljas süües olen paar korda rõõmustanud, kui mul seda toidu sees oli. hullemad pesto-hood olid paar aastat tagasi.

        Meeldib

  4. Hummust tehakse ikka kikerhernest, mitte suvalistest kaunviljadest,suvalistest tuleb lihtsalt “suvaline kaunviljamögin” elik “hernepuder”, vms.

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.