Kust maalt algab valetamine ja mille eest on blogija nõus valetama

Enda elust blogimine on mitme otsaga asi. Üks ots on see, et kui koledasti kripeldab, siis on ülimõnus kõik blogisse ära kirjutada ja tekib tunne, et rahu tuli majja. Mina, enda arvates, emotsionaalsusest nõretavaid isikliku elu postitusi ei tee, saan kuidagi teisiti sügelusest lahti. Kuid mitmed blogijad valavad väga tihti oma isiklikus elus toimuva draama blogilugejate ette. Teine ots isiklike draamade välja blogimises on lugejahuvi. Mida hullemaid seike ma oma elust avalikkusele lugemiseks pakun, seda rohkem tuleb lugejaid kes teevad klikk-klikk-klikk. Ja suurt klikinumbrit on tänapäeval võimalik rahaks ja asjadeks vahetada.

Mina olen siiani alati uskunud, et kui inimene kirjutab oma blogis enda kohta erinevaid nõmedaid asju – kuidas ta on rumal, vägivaldne, naiivne jne – et siis ta päriselt ongi niisugune. Minu blondi peakesesse ei mahuks idee, et ma luuletan end blogis nõmedaks selle jaoks, et lugejanumbreid tõsta ja perekoolistki lisaklikke hankida, aga täna jäin ma hetkeks mõtlema, et äkki mõni blogija on vähem blondiin kui mina ja teeb nii.

Kust mul selline mõte tuli? Ma olen Diibi kunstiinimese Eveliisi püsilugeja. Ma tema blogi ei kommenteeri, ega loe ka teiste kommetaare (ma loen blogisid feedlyga), aga tema postitustest jääb mulje, et ta kommentaarides saab järjepidevalt peksa. No ta postitused on ka väga intrigeerivad, ma täitsa usun, et nõrgema närvikavaga inimesed ta kommentaaridesse igasugu solki võivad kirjutada. Kuid täna oli tal postitus e-raamatute lugemise äpist. Seal ta kirjeldab, kuidas ta täiesti juhuslikult instagrammis ringi uidates jõudis eriti huvitava e-raamatute äpi peale. Nii huvitava, et see tekitas vastupandamatu vajaduse  blogisse tootetutvustuse kirjutamiseks. Mh-mhh.

Ma ei tea, kas ma oleks aru saanud, et tegemist on reklaampostitusega, kui ma poleks sellesama äpi turundusinimesega detsembri alguses suhelnud. Hästi meeldiv turundusinimene on! Me vahetasime päris pikkasid kirjasid, aga kuna mulle ei meeldi telefonist raamatuid lugeda, siis ma äpiga lähemalt tutvuma ei hakanud. Kuid Eveliis võiks ju eeldada, et ta pole ainus blogija, kellele seda äppi pakuti, miks ta kirjutas blogisse mingit huina-muinat, kuidas ta on selline netisurfar, et satub igasugustele lehekülgedele lihtsalt niisama? Minu arust kvalifitseerub see valetamiseks ja suhteliselt olematu raha eest valetamiseks.

Aga kui ta on nõus kummaliselt keerutama (viisakas väljend valetamise kohta) suht tasuta, siis miks ta peaks oma elu kohta tõde kirjutama? Ilmselt ei kirjutagi. Keda huvitab lapse-emme, kes oma rüblikuga ideaalselt hakkama saab ja hommikust õhtuni ainult kõigile naeratab? No keda huvitab tavaline igav õnnelik inimene?  See ei tekita ei draamat ega klikke, aga klikke on ju vaja, neid saab asjade ja raha vastu vahetada. Onju?

piussepp

Et keegi ei arvaks, et mu enda elu on nii igav, et sellest pole midagi kirjutada ja ma sellepärast Eveliisi kohta kirjutasin, siis siin on kaks pilti tõestuseks, et mul oli ülilõbus kolmapäev. Meil oli ühe reklaami filmivõtted ja üks vendadest Piusidest (ma ei tee neil vahet) ja Ott Sepp olid ka. Vot! Selle filmimise jaoks ma sätendava kleidi õmblesingi.

Aa täna oli üldse nii hullumeelne öö, kus mingi hetk otsustas enamus Kelmi rahvast baariruumis lihtsalt tantsima hakata ja kuna maas jäi ruumi väheks, siis tantsiti ka laudadel ja baariletil. Sellist asja pole ma seal varem näinud. Tavaliselt tantsitakse vast ühel laual üks inimene, aga mitte mitmel ja karjakaupa. See uus reede ikka täiega töötab!

33 comments

  1. Heh, ma pean lisama, et mul tekkis seda postitust lugedes sama emotsioon. Kohe kuidagi ei tundunud, et see äpp juhuslikult on ette sattunud ja oma raha eest alla laetud. Muidugi võin ma lihtsalt skeptiline olla, aga noh … kes seda teab 🙂

    Meeldib

  2. Praegu endal on jah natuke naljakas toda postitust lugeda, sest kuna nii mina kui mõned teisedki blogijad on saanud võimaluse äpiga tutvuda, tundub tema “kogemata” avastamine… läbinähtav. Ja ilmselt nö tavalugejana ei taipakski, et tegu “ostetud” reklaamiga.

    Meeldib

    • Vaatasin Eveliisi raamatute lugemise postituse uuesti üle. Seal on rasvasega ära toodud Apollo kampaania tingimused. Apollo pole mulle küll midagi pakkunud, aga mingi värk blogides nende raamatute lugemisega toimub. Inimesed on hakanud oma lugemusest kirjutama ja nende kirjeldustest saab aru, et need inimesed ei loe eriti raamatuid.
      kahtlustan, et ka see raamatupostitus võis tal reklaampostitus olla.

      Meeldib

      • Selles ei ole ju midagi halba, kui inimesed rohkem lugema hakkavad. ja oma lugemusest kirjutavad.

        Apollo kampaania ei ole ju ka niivõrd kampaania kuivõrd küsitlus raamatuaasta parematest ja see, et auhinnaks on e-luger, on meeldiv. Tänu Eveliisile ma sellest küsitlusest teada saingi,
        Selle äpi loo puhul on ilmselgelt tegu reklaamiga, mille puhul oleks korrektne tekstile ka vastav märkus lisada. Seda võiksid Eveliisile soovitada. Näiteks tema blogi kommentaaris, sest kas ta muidu su blogisse lugema juhtubki.

        Aga üldiselt, las loevad. Ehk tekib siis ka lugemisharjumus ja jääb külge midagi tarka ja head..

        Meeldib

        • muidugi on raamatute lugemine hea … kui see suva tüüpide elulugudest ja lasteraamatutest kaugemale ulatub.

          kui inimene teeb reklaampostituse ja ei kirjuta juurde, et on reklaampostitus, siis ta nii teha tahabki. kedagi tema blogi kommetaarides õpetama minna oleks täiesti tulutu ettevõtmine.

          Meeldib

      • Apollo jagas ka blogijatele lahkelt võimalust reklaami vahendada alles hiljuti, jep. Eveliis peab reklaampostituse vastavaks märkimist “suurushullustuseks”, on ta teiste blogijate sedasi talitamist kommenteerinud. Eks seetõttu ongi seda lihtsam teksti sisse… mugandada. 🙂

        Meeldib

        • Ma saan täitsa aru sellest “suurusehullustuse” mõttest. Ma ise olen vist ka patune, sest olen Varrakult raamatuid saanud ja pole seda postituses maininud (küsisin neilt, kas nad soovivad seda, aga vastust ei saanud), sest mulle tundus kuidagi kohatu kirjutada “koostöös Varrakuga” (halloo! kes olen mina, et end nende koostööpartneriks pean?) või “Varrak saatis mulle” (sest tegelikult ei saatnud ju, ma ise avaldasin soovi kui nad blogijaid otsisid). Ja ma ei taha teha reklaami ega jätta muljet, et teen, sest hoolimata raamatu tasuta saamisest, ei ilusta ma seda küll iialgi (kuigi jah, enamasti olen olnud positiivne, kuna raamatu olen saanud ise valida enda maitse järgi, ei taha ju lugeda midagi, mille kohta juba eelnevalt tead, et see sulle ilmselt ei meeldi). Ma loeks neid raamatuid ilmselt ka siis, kui neid tasuta ei saaks (raamatukogud on ju ka tasuta) ja loen ma ikka muud ka kui a la hambad risti reklaami nimel selle ühe raamatu kuus.
          Aga see Apollo küsitlus on täielik mõttetus ju. Mina leidsin selle igatahes ilma igasuguse blogides nähtud reklaamita (vist saadeti link kõigile püsikundedele) ja kuidas saab see mingi tulemuse anda kui enamik inimesi on seal igast kategooriast heal juhul ühe raamatu läbi lugenud? Kuidas ma saan hinnata, kui ei tea, mis raamatud need teised on? Jätsin vastamata.

          Meeldib

        • Mina näiteks seda teksti sisse peidetud “ise avastasin” ei usu üldse (kui ma tean, et blogija sponsorlusest ausalt ei räägi) ja ei viitsi lugeda, vahel isegi solvun natuke, et blogija mind kui lugejat nii lolliks peab 😀 Raamatute puhul pole tõesti vahet – raamatute populariseerimine on igaljuhul hea, ükskõik, mil meetodil. Aga näiteks restorani- ja hotelliarvustused ei ole ju igal juhul objektiivsed, kui kogemus saadakse koostöös ettevõttega ja tasuta. Neil juhtudel on mul raske mõista, kuidas suur osa blogijaid oma lugejaid lihtsalt ninapidi veab ja seda veel õigustab ka, pruukides termineid nagu “moraalijünger” ja “suurushullustus” 😀

          Meeldib

  3. Ma mingeid äppe ei taha, aga kui kirjastused ja raamatukaubastud tahavad lasta valida vahest ise arvustamiseks raamatuid, jättes neist kirjutamisel täiesti vabad käed, nagu seda teeb nüüd kirjastus Varrak, siis võivad pöörduda ka minu poole. Tegelikult üldse kõik. Väga lõbus võiks olla blogida näiteks mingitest ilutoodetest vms. Juba puhtalt uudishimust tahaks teada, mida sedasi blogijatele jagatakse. Aga mina muidugi ei hakka varjama, kui midagi sedasi niisama saan.

    Meeldib

    • Pooled asjad, mida blogijad “tasuta” saavad, küsivad nad ise, teine pool pakutakse. See mida pakutakse, on tavaliselt mitte nii huvitav ja tavaliselt ka üliodav. Eelmine talv blogisid kõik mingeid hügieenilisi huulepulkasid, näiteks, ja kreemi laialiajamise nuustikut.

      Kõige odavama arvamusartikliga ajalehte teenib umbes 25 euri. Enamus blogijaid, kes midagi tasuta saavad, kirjutab kõvasti odavamatest asjadest kui 25 euri. Selleks, et midagi tasuta saada, peaks sul blogil palju klikke olema. Mingi 1000 päevas vist oleks juba eriti ok, aga saab väiksema arvuga ka. Minul, näiteks, tuhandet iga päev täis ei tule.

      Meeldib

  4. Aitäh teile reklaami eest. Eks see on kole tõesti, et äppi tõesti instagramist avastasin ja kui arvate, et minu (reklaam)tekstis on midagi, mis ei vasta tõele ega pole kirjutatud täpselt nii nagu arvasin, siis mis seal ikka. Reklaam igal juhul toimib. Aitäh!

    Meeldib

    • Palun! Skandaal müüb, äpp mitte niiväga. Sinu blogi on täna siit saanud 30 klikki, see äpp ainult 3.
      Aga olulisele küsimusele ma ikka vastust ei tea – kas sa valetad blogis oma elu kohta ka?

      Meeldib

  5. Hahh, sorry, lugesin su postitust üle rea ja seda olulist küsimust ei pannud tähelegi. Tead, ma pean tunnistama, et you made my day today. Ma ei ole end kunagi pidanud “tavaliseks igavaks tite-emmeks”, kes peaks oma elu (ja ka muude asjade suhtes) valetama, aga tegelikult on nüüd tore mõelda. et mind võiks pidada lausa heaks kirjanikuks, et olen olen suutnud sellise (tõetruu?) kirjandusliku tegelase välja mõelda. Et tegelikult on mu blogi kõik puhas fiktsioon (või vale?). See on huvitav mõte. Mulle meeldib. Nagu “kapist välja tulnud Mutrike”, aga siiski väljamõeldud. Ega selleski saa kindel olla, kas piltidelgi mina ise olen.

    Aga valetajaks ei ole mind siiski ilus kutsuda (muideks kõik “reklaam”postitused ON tagitud vastava märkega, on need kinnimakstud või mitte ja mis on sinu jaoks “olematu” raha – kuidas sa tead, milliste summade eest ma oma blogis “valetan”?) Ja tead täna läks mul pool neli öösel uni ära, arva mis ma kätte haarasin;)

    Meeldib

    • Vabandust sõnakasutuse eest! Sellele vastukaaluks ma kirjutasingi, et kindlasti oled sa ideaalne koduperenaine, et halb ja hea tasakaalus oleks.

      Meeldib

  6. Ma leian ka, et reklaam peaks alati selgelt eristatud olema, muidu on valetamine. Samas, ise kirjutasin ma ka just Apollo parimate raamatute valimisest ilma, et ma oleks maininud, et paluti seda teha – paluti küll, aga ma ei olnud mingist “tasust” huvitatud ja leidsin, et parimad raamatud võiksid ju tõesti auhinnatud saada, nii et reklaamisin seda siis lihtsalt heast südamest. Oleks selle eest kasvõi paari sokke saanud, oleks kindlasti ka kirja pannud.

    Aga minu jaoks on hulga kohutavam näiteks lugejate eeldus, et inimene on kohustatud neile oma eraelust teada andma. Selle pärast ma rõhutangi kogu aeg, et üldiselt oma eraelust ei kirjuta, et kellelgi ei tekiks seda mõtetki, et see võiks tema asi olla. Täitsa rõve oli just lugeda, kuidas üks blogija kirjutas, et “nii paljud on mind siin varjamises süüdistanud ja väitnud, et ma ei taha lugejatele öelda, et ma lahutan” (tegelikult ei lahutanud) – mis see teie asi on. Nemad on selles mõttes ise veidi kassi kotist välja lasknud, et kui liiga avalikult oma perest headel aegadel kirjutada, tahavad kõik värdjaliku kahjurõõmuga halbadel aegadel ka ninapidi juures olla, sõrmega sees surkida ja parastada. Ja midagi võiks inimesel ikka OMA ka olla, pereelu on minu jaoks üks neist asjadest, nii et iga kord, kui midagi sellist loen, tahaks öelda, et istuge sisse oma seisukoht endale, peletised, ja investeerige vahelduseks emotsionaalselt oma pereellu, mitte ärge käige teistele internetis pinda oma üliolulise arvamusega.

    Meeldib

    • Sul tuleb see isiklikust elust mittekirjutamine jube hästi välja! Nii tihti tekib su blogi lugedes huvi, et mis värk siis ikkagi on. No, kui ma teada tahaks, siis eesti on nii väike ja ma võiks ju lihtsalt ühistelt tuttavatelt küsida 😀 aga ma ei tee seda.

      Minu jaoks pole oluline, et kas on silt “ettevaatust reklaam” juures või mitte, ma saan ise ka aru, kui postitus on tellitud – üldjuhul on tellitud reklaamtekstid igavad, on nad siis kallitest või odavatest asjadest. Isegi Mallukas ei oska neist asjust eriti huvitavalt kirjutada, rääkimata teistest vähemandekatest. Ja kui on igav, siis ei loe, lihtne.

      Apollo on samasugune kasumittaotlev ettevõtte nagu iga teine, ei ole mtü. Jah, raamatubisniss tundub nagu õilsam bisniss. Kuid kui vaadata nende igakuiseid müügitoppe, siis need on “huvitavad”. Kuid kui neid toppe hakkavad koostama inimesed, kes aasta jooksul on lugenud umbes kaks uut raamatut, millest kumbki ei kuulu väärtkirjanduse hulka, ei lähe top paremaks.

      mina blogin peamiselt emotsiooni pealt ja leian, et ka elamine sama põhimõtte järgi on hea.

      Meeldib

      • Just selle pärast ma ise ei hääletanudki, vaid ütlesin, et hääletagu teised. 😀 Tavaliselt on need topid neil vist müüginumbrite pealt. Ja muidugi on see kasumile orienteeritud ettevõte, aga kui ma eestikeelset kirjandust reklaamides samaaegselt ka mõnd raamatupoodi mingil määral reklaamin, on mul sellest suht savi. Seda enam, et reklaamiksin ma Always pesukaitset, võiks see inimeste valikut mõjutada, aga raamatupoodide kohta ütleb minu loogika, et Eestis kaks suurt on (RR ja Apollo), nii et tarbija valib nagunii selle, mis on lähemal, mille e-poes on raamat odavam või mis saadab talle lähemal asuvasse pakiautomaati. St minu jaoks seal ei mõjuta reklaam ostukäitumist nii palju, lähtutakse teistest argumentidest.

        Meeldib

    • Kusjuures minu arvates on vahe, kas reklaamida midagi, mille eest peab inimene raha välja käima, või paluda täiesti tasuta hääletada, midagi külastada. Esimesel juhul oleks küll vajalik mainida, et päris altruismist see postitus kirjutatud pole, teisel juhul võin andeks anda, kui reklaampostituse märget juures pole.

      Meeldib

  7. Ma ei tea kuidas mina Manjana otsa sattusin, aga üks on kindel,
    temal ei ole seda valetamise/veiderdamise/vassimise geeni.
    She is a “smart-ass” and lie and layd is the same.
    Noh, see ei ole sama, aga hakata seda seletama…
    Manjana on hea, patrullides tibide piiril:D
    (sul on kell vale serveris, jätkuvalt)

    Meeldib

    • no oleks see minu server, milles mu blogi asub, oleks ma miljonär ja keeraks kella siia ja sinna nagu süda kutsub.

      Aitäh ilusate sõnade eest!

      Meeldib

  8. Neetud! Ma avastasin Elisa raamatuäpi enda jaoks mitu kuud tagasi ja vist isegi blogisin sellest (või mõtlesin blogida, aga ei jõudnud) ja nüüd olen juba ära unustanud, KUIDAS just ma selle leidsin, aga oleks siis mõni turundusinimene mulle selle eest ka midagi pakkunud.. ma ei tea… tasuta kasutuskuid näiteks? Kusjuures minu kiitus on siiras, ennekõike seetõttu, et ma saan umbes allakaheksaeurose kuutasu eest lugeda eraamatuid, mis ükshaaval maksaksid keskeltläbi 15 eurot tükk. Onju.

    a üldse olen ma suur lugeja ja neetult intelligentne inimene, miks mulle keegi, MITTE KEEGI, ei paku äpiarvustust??? Just raamatuäpiarvustust? Ah? Miks? Ebaõiglane! Fak!

    Teise nurga alt ka – ausõna, mina sattusin instagramis ringi kolades ühele teisele äpile, õigemini satutas see äpp ennast minu juurdem hakates ühtäkki valimatult minu toidupilte laikima. Läksin siis vaatama, mis maniakk neid vanu toidupilte üles korjab ja üllaülla… laikija instagrami päises oli viide tereköögi äpile. Ja selleks ta laikiski.
    Muide, vaat SEE on hea turundus – kiida lollikesi ja lollikesed kohe huvituvad.
    Miks raamatuäplejad ei lähe instagrami raamatupilte laikima, ah? Elementaarne ju!

    Tegelt loogiline, et ma selle peale seda äppi natuke katsetama hakkasin, kuigi ma pole mingi suur gurmeekokkaja.

    Novot ja nüüd sattusin ma sinu blogis surfates selle teise raamatuäpireklaami peale, mida sa siin tahtmatult teed ja ilmselt ma installin ta endale ja vaatan järele, aga ma ausõna ei usu, et midagi nii soodsat, kui Elisa raamatuäpp, üldse leidukski, sest vabandust, 15 eurot raamatu eest?

    Meeldib

  9. Okei, vaatasin. Tead mis, Manjana? Ma arvan, et sa oled a. eriti kaval, b. sõlmisid Eveliisiga pakti ja nüüd saad iga kliki pealt selle raamatuäpi tootjatelt boonust, mille teed Eveliisiga pooleks. 😛
    Sest skandaal müüb ja kui nüüd siitkaudu väga palju klõpsijaid tuleb, siis olete te kahe peale suutnud välja haududa parimalt müüva skandaali, vot.

    Meeldib

    • Vihje: Ma võiks teha näiteks Elisa raamatuäpi ja selle Fabula võrdleva arvustuse, kui keegi mulle selle eest midagi annaks 😛

      Meeldib

      • ma kirjutasin elisa raamatuäpist novembris: https://lastejutud.wordpress.com/2015/11/18/elisa-raamat/
        ma arvan, et seepärast ta mulle pakkuski.

        oi, morgie, sind naiivsekest. keegi ei maksa sulle veel juurde, kui sa nende kaupa kiidad. blogijad on noored ja rahatud, neile piisab sellest, kui nad tasuta asju, siinkohal siis tasuta äpi, saavad.

        selleks et asjadele lisaks veel raha saada tuleb ekstra rabeleda ja mingi koostööleping teha, aga selle lepingu jaoks pead sa iga päev korra või kaks oma eraelust nii blogima, et silm sinine 😀

        Meeldib

Kommenteerimine on suletud.