Kanepi vastu

Ma olen kanepi legaliseerimise vastu. Alati olen olnud ja ma üldse ei saa aru, miks ta peaks ta kõigile kergelt kättesaadav olema. Ma pole ka täpselt aru saanud, miks aktivistid tahavad kanepit legaliseerida. Googeldage ise “kanepi head küljed”, ainult halbu külgi kirjeldatakse. No mis selles popsutamises nii head on?

Tegelikult on kanep juba praegu ülikergelt kättesaadav. Kuna öised tänavad lõhnavad magusalt, siis ma olen katsetamise mõttes seda ka päris mitu korda proovinud. Ma ei tea, kas uba on pidevalt tõusvas alkohinnas, aga kanepit tõmmata on vist odavam, sest nii massiliselt pole ma seda eelmistel suvedel vanalinnas tundnud. Ma nüüd proovisin ja iga korraga mõistsin aina enam, et kanep ei ole tore meelemürk, pigem vastupidi. Halvad küljed kaaluvad, minu puhul, head küljed ülesse.

Ma kahtlustan, et teistele inimestele mõjub ta teisiti, aga ma panen kirja, mida mina tunnen. Kanepi suitsetamine võimendab mu emotsioone ja aistinguid.  See ei tähenda, et ma välispidiselt käituksin kuidagi kõvahäälsemalt või emotsionaalsemalt, need tunded on pigem seespidised. Kehtib nii positiivsete emotsioonide kui negatiivsete kohta. Või noh, ma päris täpselt ei tea kuidas ma välispidiselt teistele paistan, sest enesetunnetus on tugevalt häiritud. Väga tugevalt. Alko puhul ma tean, mida ma teen, kanepi puhul ma ei tea täpselt. Ma muutun tohutult kriitiliseks ja ka empaatiliseks, nii teiste kui enda suhtes.

Kohe kõige alguses, kui kanep mõjuma hakkab, hakkab mulle teiste inimeste jutt eriti loll tunduma. Kainena ja ka purjus peaga mind üldse ei häiri, kui inimesed ajavad rumalat või seosetut juttu. Kainena on seda isegi huvitav kuulata, kui just loba väga pikaks ei lähe. Kanepisena ma imestan taevani, kui keegi imelikku juttu räägib. Viimasel korral hakkasin lõpuks mõtlema, et äkki ma laksu all kuulen inimeste mõtteid, sest pole võimalik, et nad ütlevad kõva häälega sarnaseid rumalusi välja. Et mu suhtumine inimestesse muutub väga mustvalgeks.

Õnneks ajavad laksu all ka kõik pisikesed naljad, mis olid naljana mõeldud, kergelt naerma. Aga teate, kui vähe inimesed teevad nalja, võrreldes sellega kui rumalat ja isekat juttu nad ajama kipuvad? Kohutav! Ja mul on ääretult kahju, kui keegi tundub päriselt õnnetu. Minu arvates õnnetu. Umbes nagu ma oleks süüdi, kui ma teda ei aita. No ei ole tore.

Teine asi, mis natuke on ja natuke pole tore, on kuulmise muutumine. Ma hakkan kole hästi kuulma. Muusikaga ruumis on päris ebameeldiv, sest muusika on kole kõva. Ma muidu ka ei armasta kõva muusikat, aga laksu all see muutub eriti kõvaks ja moondub imelikult. Ma ei oska seletada, kuidas see moondub, aga ma tunnen laule ära vaid mingite katkendite järgi, sest üldine muusikapilt on teistsugune kui tavaliselt. See on imelik, sest ma nagu kuuleks rohkem ja teravamalt. Muusikat, inimesi, hääli. Tabletimuusika puhul muutub muusika kuidagi sisukamaks ja tekstivabast muusikast kostuvad mingid sõnad. Aga see kõik ei ole midagi, mida ma kogu aeg kuulda tahaks, nii põnev ka pole.

Tavaline asi, mida kõik teavad, on kanepiga aja mõiste muutmine. Aeg venib kohutavalt pikaks. Eriti nõme on see aja venimine, kui ma laksu all koju jalutan. Kodutee on mitu korda pikem, kuigi ma kõnnin tavalise sammuga. Kui ma esimest korda nii linnas üksi kõndisin, siis ma kartsin, et jään auto alla. Sest esiteks ma kuulen juba ülikaugelt, et auto läheneb ja kuna aja mõiste on pekkis, siis ma ei saa aru, millal ta täpselt kohale jõuab ja kas ma jõuan enne üle tee või ei. Nüüd ma juba loogika järgi tean, kui kiirelt ma kõnnin ja kui kiirelt auto umbes sõidab ja ei karda, kuigi ega ma aru ikka päriselt ei saa.

Man smoking a joint

Ja kõige nõmedam on kanepi tarvitamise juures see, et ma saan endale laksu ajaks külge igasuguseid ärevushäireid, mida mul tegelikult pole. Näiteks oli mul ükskord koju minnes terve tee hirm, et ma kaotan võtmed ära ja nii ma kogu aeg kontrollisin taskut, et kas on alles. Ise tean, et pole võimalik ära kaotada, aga häire sunnib kontrollima. Mingeid imelikke sundmõtteid on veel olnud, näiteks mu enda enesehinnang on negatiivseks muutnud ja ma ei julge rääkida või tantsida. Kainena või veel vähem – natuke napsisena – mul selliseid probleeme pole. Positiivne nende häirete juures see, et kuna mul päriselus neid pole, aga ma tean, et paljudel on, siis ma saan teada, mida nad tunnevad.

Kogu jutu mõte on see, et ma jõudsin otsusele, et lõpetan kanepiga eksperimenteerimise ära. Minu olemist teeb see nii vähe lõbusamaks, et ei tasu ära. Ma olen kainena piisavalt tšill, ma ei pea mitu korda teada saama, mida probleemidega inimesed tunnevad ja mis imeline s*tt mul sees peitub.

18 comments

  1. Kanepilevi võtmine riikliku kontrolli alla ei tähenda tingimata selle kättesaadavuse (kas oli raske saada?) paranemist. Kui pooldad praeguse ebaõnnestunud poliitika jätkumist, siis toetad ju sisuliselt narkoparuneid ja mõistad ebalegaalsusse neid, kes kanepit tervislikel põhjustel tõesti vajavad. Loe Elveri plaani: http://elver.ee

    Liked by 1 person

    • ma naiivselt avasingi viite ja lugesin lootes, et elver on vanemaks saanud, äkki on mõistlikumaks läinud. tundub, et inimestel puudub kriitiline mõtlemine, kui kanepile jutt läheb. (mitte et elveril seda kunagi oleks olnud). see lehekülg oli seal täis samasugust demagoogilist juttu nagu tänane Urmas Purde jutt. Tema jutu mõte oli, et kanep on hea unerohi. Ja muid mõjusid igaks juhuks ei kirjelda.

      Jah, muidugi on eestisuguses riigis iga ärimehe unistus riiklik tellimus. Arvestades seda ümmargust juttu, mida “ravikanepi” sildi all räägitakse, ei imesta eriti, kui kanep juba skisofreeniaravimiks muutub, kuigi on karjade kaupa inimesi, kes sellest skisofreenia on saanud. aga mis meil sellest, kanep on ju kõigest unerohi, eksole.

      Meeldib

        • mul on üliraske usaldada neid, kes meil praegu narkopoliitika muutmisega tegelevad ja samuti poliitikuid, keda on ülilihtne ära osta. ma arvan, et kui meil hakatakse narkopoliitikat kuidagi ringi tegema, siis lõpuks võidavad sellest just narkoparunid ja kaotajaks jääb tänavatarbija-sõltlane.

          Meeldib

      • Ma otseselt ei poolda kanepi legaliseerimist, kuid ravi eesmärgil on see minu silmis siiski taimne ravim ja kindlasti ohutum kui väga paljud keemilised ravimid mida retseptita näost sisse saab ajada. Teada tõde on et kanep on ikka väga kergelt kätte saadav ja samal ajal keelatud. Ehk siis sel põhjusel tõeline ahvatlus 16 aastasele noorukile kelle närvikava alles areneb ja kellele ta suurimax ohux just on….

        Meeldib

  2. Legaliseerimise, eriti raviotstarbel elgaliseerimise suhtes on mul selline “tehke, mind ei sega” aga jah – meelemürgina on ka minu jaoks 0. Mul muutub samuti kuulmine ja ajatunnetus, aga muidu eriti muud moodi ei mõjugi, kui et jään magama.
    Ei ole huvitav.

    Meeldib

  3. Inimestele on huvitav oma tajudega katsetada, ma ise pole miudugi kanepiga katseid teinud piisab kui Manjana teeb. Ma usun, et igal kanepisõbral on oma aiand kus on lemmiktaimed. Leiutame, Kanepiravilad – kus suitsuga ravitakse või kus suitsetajaid ravima hakatakse.

    Meeldib

    • kanepisuitsetajaid hakatakse alles siis ravima, kui nad hiljem muudele kõvematele narkootikumidele üle lähevad ja siis tõsiselt võõrutusravi vajavad.

      Meeldib

  4. Mul oli kanepi (olgu ta siis ravikanep või tänavasilo) legaliseerimisest-reguleerimisest ükskõik. Sest ta on nagunii kättesaadav, laialt tarbitav ja meil on ühiskondlikul tasandil hulga suurmaid ning pikemate mõjudega küsimusi, mille osas igal mõtleval inimesl võiks seisukoht olla. E kanep oli minu jaoks triviaalne.

    Nüüd olen ma vastu. Lihtsalt selle pärast, et pooldajad on kohati väga agressiivsed ja lugupidamatud, mõnega neist ei olegi võimalik diskussiooni pidada; mul tekkis tülgastus ja vastuseis. Jah, valedel alustel, mitte teemaga seonduvalt, aga nii on.

    Meeldib

  5. Mõned aastad tagasi ma oleksin olnud tulihingeline vastane. Olen ka ise üle 10 aasta tagasi mõned korrad proovinud, et aru saada MIKS eakaaslased seda nii massiliselt teevad ja mis selles siis nii ägedat on? Mulle absoluutselt ei meeldinud see ajataju kadumine, helide ja pildi moondumine. Ja ma ei mõista siiani miks osadele see mõnu pakub – juu inimesed on erinevad. Veel ei meeldi mulle see milliseks lojuks see teised inimesed teeb. Selles mõttes ma võrdleks kanepi kuritarvitamist alkoholismiga.

    Viimastel aastatel on välja ilmunud tavainimeste lugusi, kus kasutatakse seda meditsiinilisel otstarbel. Ei mäleta neid haigusi enam, aga pidavat töötama paremini kui kanged ja keemiat täis rohud. Mingi lugu oli ka Pealtnägijas ja sel hetkel mõtlesin küll, et raviotstarbel võiks see võimalus olemas olla. Näiteks vähihaiged saavad sealt leevendust (ei pea ju seda suitsetama, mis ka kopsuvähki tekitab, on ka muid võimalusi). Kui mul diagnoositaks eriti kaugele ulatuv vähkkasvaja, mida ei suudeta nagunii välja ravida, siis oma viimased elupäevad ma võibolla tõesti tarbiks seda kui see mu valusid leevendab.

    Ja kindlasti võib kanep ka tervisele halvasti mõjuda. Ka muud igasugused ravimtaimed on väga kanged ja neid ei tohi huupi tarvitada. Näiteks ostsin bronhiiditeed (sees erinevad ravimtaimed) ja seal oli kirjas, et rasedatele keelatud. Leesika tee aitab väga hästi põiepõletiku vastu ja usun, et ta on parem kui antibiootikum, kuid jällegi pidavat see taim vähki tekitama. Seega pole minu jaoks see elu nii must-valge. Minu arvamus on see, et kanepi kasutamisel olgu õige põhjus ja ükskõik mis aine kuritarvitamine ei ole kunagi õigustatud.

    Ja no poliitika. See on mäng, millesse ei tasu süübida.

    Meeldib

    • meie arstidel puudub kanepiteemaline koolitus. ma ei tea, kes sellist koolitust neile pakuks ka. suhteline keeruline jutt see ravikanepist, mis tegelikult on ju ikka seesama kanep, mis tänavatelgi. kus jookseb see piir, et arst soovitab suvalisele haigele nn ravikanepit ja haigest saab kanepisõltlane või skisofreenik? või siis kanep on “ravim”, mida saab arstilt ise küsida? kas kanepisõltlane võib ka minna perearsti juurde küsima? no ei ole lihtne küsimus, et ravikanep hea-hea.

      ps! poliitikasse peab süübima, sest muidu need seal kõrgemal, teevad, mis tahavad, kui kedagi ei huvita, mida nad teevad.

      Meeldib

        • no ma ei ole eriline ravimiasjatundja kuna ma ei tarbi neid, aga ma ei ole kuulnud, et arstid kirjutaksid välja ravimeid, mille kõrvalnähtudeks on hallukad. mõni inimene võib ikka väga ehmatada kui tahaks valuvaigistit, aga lisanähtusena saab paanikahäired. pole need taimed sugugi süütumad kui keemia.

          see memokraadi lugu on 1 suur turundusinimese pikk ja igav jutt. loe seda teksti mõttega ja vaata palju infot sulle kanepi kohta antakse ja palju on lihtsalt toredat jutumulli. kuna ma juba mainisin seda lugu oma esimeses kommentaaris, siis ma eeldan, et sa ei ole väga hoolikas lugeja.

          Meeldib

  6. Närvirohud on sellised mis igale ei sobi. Aga ise peab kogema, viisin ühe arstijuurde ja arst kutsus kiirabi, arvas et on insult ,aga oli rohu kõrvalmõju. Täitsa tavaline kõrvalmõju. 🙂

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.