Kas sa oled piisavalt naiselik?

Kui keegi loodab, et ma hakkan oma postitusega soostereotüüpe lahkama, siis seda ma teha ei kavatse. Ma sain sel nädalal enda jaoks lõpuks selgeks mõeldud naiseliku ja meheliku poole teooria nii, et see mulle kõigiti loogiline tundub. Te ju teate, et igas inimeses on natuke mehelikku ja natuke naiselikku?

Kõige tuntuim neist teooriatest on hiina yin ja yang teooria. Idamaades selgitatakse sama filosoofiaga ära terve maailma toimimine, sealhulgas ka mikromaailm ehk inimene. Kui mõned räägivad heast ja halvast, siis mulle meeldib rohkem naiseliku-meheliku tõlgendus ilma liigsete siltideta, mis on halb või hea. (Lollakate meeste tõlgenduses naiselik on halb). Ma pooldan mõtet, et halb on see, kui mehelik ja naiselik pool pole inimeses (või maailmas) omavahel tasakaalus. Ja ma mõtlen neid pooli nii füüsilises kui vaimses plaanis. Füüsilist külge näeb inimese erinevates kehapooltes, mis omakorda annab vihjeid inimese vaimsest- ja sisemaailmast.

Ma üritan nüüd lihtsalt seletada, kuidas ma selle enda jaoks loogiliseks mõtlesin. Kindlasti on ida filosoofid samu asju juba kuskil selgitanud, aga ma pole neid lugenud. Või kui olen lugenud, on need jutud liiga keerulised ja ebaloogilised tundunud.

Mina olen paremakäeline nagu enamus maailma rahvastikust. See tähendab, et mu parem käsi on palju osavam kui vasak ja ka palju tugevam, kui vasak käsi ja ilmselt on nõrgem terve vasak kehapool. Õnneks ei ole seda võimalik niisama peale vaatamisega näha, aga ma tean, et ma jõuan parema käe otsas rasket kotti kauem tassida kui vasaku. Seoses sellega tekkis mul küsimus, et kas need inimesed, kes teevad pidavalt jõutrenni ja kasvatavad uhke välimusega muskleid, kas nendel on mõlemad käed sama tugevad? Peaksid ju olema, sest muidu on nende musklid ka erineva suurusega ja see ei teeni enam nende huve – näha alasti kenasti muskliline välja. Üks pool suurem ei ole ju ilus, eksole?

Kuid kui tavaline inimene ei pööra enda välimusele ja sisemusele erilist tähelepanu ja arvab, et nii ongi normaalne, et ta parem pool on vasakust tugevam, siis vanemaks saades hakkab see füüsiliselt välja paistma. Samuti ka inimeste rumal mõte, et tema on kas reaalainete või humanitaarainete inimene. Ei ole vaja end ühekülgselt vigaseks mõelda! Olete näinud inimesi, kellel on suu viltu? Üks suunurk on rohkem allapoole kui teine? Kui teha portreefoto, poolitada see keskelt ja panna kokku kaks uut portreefotot, siis on kohe näha, et kõikide inimeste näopooled on erinevad. Hoolimata vanusest. Näiteks olen ma pea terve elu kandnud juuksetukka paremale poole. See kõik näitab tasakaalust väljas olemist.

Kuid miks see peaks mind huvitama? Et juuksed on paremale ja parem käsi on tugevam jne? See tähendab, et mu mehelik pool on tugevam kui naiselik. Mehelik idamaises kontekstis tähendab inimese ratsionaalset poolt. Seda, kes huvitub rahast ja loogilistest selgitustest, teeb sporti ja oskab matemaatikat. Naiselik pool on inimese loominguline pool, see kes oskab oma ja teiste emotsioone tõlgendada, näeb maailmas kõike kaunist ja suudab seda kaunist ka ise läbi erinevate kunstiliikide väljendada.

Kui nüüd mõelda, et enamus inimesi on maailmas paremakäelised, siis on ju täiesti loogiline, et maailmas tunnustatakse rohkem neid inimesi, kes oskavad hästi raha lugeda ja maailma ratsionaalsest küljest hinnata. Paljud soovivad just neil teemadel tippu jõuda. Neid ullikesi, kes puid kallistavad ja oma lõbuks pilli mängivad, vaadatakse kui jäänukeid teistest dimensioonist.  Sest maailma valitseb ratsionaalne ja tugev mehelikkus. Loogiline, et tugevam valitseb.

Loomulikult ei ole ükski inimene täielikult mehelik või täielikult naiselik, hoolimata millised sootunnused tal füüsliselt on keha küljes olemas. Kuid nii kaua, kuni inimene ei suuda endas neid kahte poolust tasakaalu viia, ei saa ta ka kunagi päriselt õnnelikuks. Ei saa õnnelikuks puhas loominguinimene, kes oma elu natukegi ratsionaalselt juhtida ei suuda ja ammugi ei tee õnnelikuks raha lugemine, ilma kaunite kunstideta.

Kuid kuidas ma saan enda kohta teada, mida teha? Jube raske on enda kohta otsustada, et kas ma olen tasakaalust väljas või mitte. Ja vot sellepärast mind see erinevate kehapoolte füüsiliste erinevuste küsimus huvitama hakkaski. Nooremast peast on suht ükstaspuha ja kooli ajal oskasin ma nii matemaatikat kui kirjandeid kirjutada. Kuigi matemaatikas olin ma silmapaistvalt hea, kirjanditega lihtsalt hea.

Kuidas mu huvi alguse sai? Mul oli varem pidev komme diivanil oma vasaku jala otsas istuda. Kevadel tõstsin ma terve oma elutoa ringi nii, et vahetasin erinevad pooled omavahel ära. Lihtsalt nii tundus, et tuba toimib paremini. Ja siis ma avastasin, et parema jala otsas ma küll istuda ei suuda. Vot siis mul tekkiski küsimus, et mis selle jala otsas istumisega toimub? Mõnikord ma suutsin nii kaua istuda, et jalg suri ära ja kui ma püsti tõusin, kukkusin pikali, sest jalg oli surnud. Ma hakkasin ka teisi inimesi nägema, kes ka samamoodi istuvad.

Vot ja nüüd ma lahendasin enda jaoks mõistatuse ära. Ma pean end tasakaalu viima! Ma ei tohi endas nõrgemat poolt enam rohkem alla suruda. Ma võin alustada füüsilise tasakaaluga, äkki vaimne tuleb ise järgi. Ma ei taha, et mu näo üks pool oleks imelik. Kusjuures pikemad juuksed on mu juukselahu keskele toonud. Poisipeaga oli see alati ühe külje peal. Pikad juuksed on naiselik, ka kunstnikud eelistavad pigem pikemaid juukseid, eksju?

vasak

Juunis ma üritasin seda portreed ka teha, kus samad näopooled uuesti näoks saab teha. Jube keeruline! Ma pildistasin arvuti kaameraga, siis saab ennast paremini otse sättida, aga pärast arvutis näo õigest kohast poolitamine on ikka jube keeruline. Et segi ei läheks, kumb pool on kumb, siis tõstsin vasaku käe v-tähega. Et see pilt vasakul on päris foto ja paremal vasaku näopoole oma. Parema näopoole portree ma lõikasin pildilt ära, et pilt blogisse ilusti ära mahuks. Päris imelikku nägu on mõlemad, ma meigiga ei viitsinud möllata. Mingit analüüsi selle põhjal teha ei saa, aga lihtsalt põnev teada, milline viltune nägu mul on.

16 comments

  1. Selle näopoolte erinevusega tuli mul meelde see, et ma käisin kevadel ID kaarti uuendamas ja pidin endast selles purikura-putkas selfie tegema. Tavalisi selfisid ma teen ikka targalt ühe külje pealt, aga seal nii ei saa ja siis ma saingi teada, et mu nägu on TÄIESTI viltu. No ikka nii viltu, et loodame, et kui ma kunagi insuldi saan, siis läheb teine näopool, et siis näeks juba normaalsem välja. Miks ma seda peeglist ei näe, sellest ma muidugi aru ei saa. Süüdistan aparaati.

    Aga võibolla on põhjus ka selles, et mul on skolioos ja tänu sellele viltu absoluutselt terve mu keha – puusad, õlad ja pea, äkki siis nägu ka?

    Aga selle lihaste tugevuse ja suuruse kohta ma võin ainult seda öelda, et päris nii lihtne see ka ei ole, et kui parem käsi on tugevam, siis on parema käe muskel ka kohe suurem. Või noh, tegelikult on, aga silmaga seda erinevust ikka näha ei ole. Minul on rohkem lihast paremas käes ja rohkem lihast vasakus jalas (kehaanalüüsi järgi), aga pealtnäha on mu käed-jalad ikka võrdsed. Kusjuures ei pruugi olla nii, et kui parem käsi on dominantne ja tugevam, siis on seda terve parem kehapool – mul on ka parem käsi palju tugevam, aga jalgadest hoopis vasak jalg, tasakaal on vasakul jalal seistes palju parem kui paremal, samuti on vasak jalg mu nn. pöördejalg (tantsijate värk), aga pööretes endis on tugevam jälle parem pool, st üle parema õla pööramine on mu jaoks lihtsam. Võin teha (vasakul jalal) topeltpirueti, aga teisele poole ei saa üht tervetki tehtud.

    Meeldib

    • no sa ilmselt ei ole eriline lihastemägi. ma mõtlesin, et kas neil lihasemägedel on mõlemad pooled samatugevad. aga ilmselt, jah, on see erinevus ikka liiga väike, et välja paista.

      aga ma, su asemel, üritaks neid pöördeid jms nii kaua teise jalaga juurde harjutada, kui mõlemaga tuleb sama hästi välja. äkki siis läheb kõik muu ka tasakaalu.

      ja siis ma olen veel mõelnud, et kui ma vehin hantlitega, kas ma siis peaks vasakuga ainult vehkima, et ta sama tugevaks kui parem saaks. nii oleks ju imelik vehkida. et kuidas need käed saab sama tugevaks siis?

      Meeldib

  2. Ma veits olin lihastemägi. Ja ühe eriti raske triki eel sättis treener ALATI mu õlgu võrdseks sest üks oli 1cm madalamal kui teine. Ühtlasi – mu vasaku poole hundiratas on täiesti käpardlik, ilmselt on asi küll koordinatsioonis rohkem kui jõus aga jah… vehi hantlitega mõlemalt poolt, kuid alustuseks võid kirjutada üles mitu korda kumma käega jaksad enne kui ära väsid. Ja juba arenguliselt ei ole lihased inimesel päris ühesugused mõlemal kehapoolel (vaata pilte hästi ilusate kõhulihastega meestest ja ma vean kihla, et sa leiad mõne veits nihkes kõhulihastega isendi).

    Meeldib

    • ma olen vaadanud neid kõhulihaste pilte – täiesti erineva kujuga on kõik need 6. ma arvasin, et kuju ei loe, et need ei saagi kellelgi peegelpildis täpselt sarnased olla.

      aga oleks siis loogiline, et ma peaksin vasaku käega lisaks trenni tegema, et ta saaks parema käega sama tugevaks? Sulle treener ei soovitanud ühte poolt rohkem trennida, et seda sentimeetrit ära reguleerida?
      ma tean, et vasak jõuab vähem. ma lõpetan alati siis ära, kui enam ei jõua, kuigi parem jõuaks, sest ma arvasin, et kuidas ma ikka ühe käega üksi vehin.

      Meeldib

  3. Küsisin ekstra oma inglismaa treenerilt üle. Ta arvas et ta dominantse poole käsi on 5% tugevam. Ja ei ta ei soovitanud mul seda sentimeetrit ära regullida – ma ei saaks ka ilmselt, see on luudes juba (ma nimelt magan juba aastaid niimoodi patja emmates, et vasak käsi on padja all ja parem ümber padja)… ja kui mitme kuuga intensiivse trenniga ära ei läinud siis ilmselt ei lähegi ja noh… mitte keegi peale tema seda ei märka ka. Keegi teine ei eelda ka et ma end tema käte peale kätelseisu flippida tahaks ilmselt (https://www.youtube.com/watch?v=CLVK9BqCF7c – enne seda liigutust oli alati see õlatasandamine).
    Kõige lihtsam ongi vast teha mõlemale korraga – kätekõverdused, lõuatõmbed, kätelseis jms.

    Meeldib

    • nojah, ma ka tean, et ikka võrdselt tuleb mõlemale poolele teha. aga ma nüüd selle oma uue mõtlemise pärast hakkasin teistmoodi mõtlema. ma arvan, et idamaiste spordiga tegelejad soovitaksid ikka võrdseks ajada. lääne mõtlemine ei pea seda oluliseks. aga ma täpselt ei tea ka.

      Meeldib

  4. Ma olen sinule vastupidiselt vasakukäeline. Varem sellele tähelepanu ei pööranud, aga massöör mainis kevadel, et olete vasakukäeline, jah? Tema tundis kohe, et see pool saab rohkem vatti. Veidi peale seda ostsin pesu ja pesupoe abivalmis teenindaja nentis, et mu probleem on selles, et vasak rind on suurem kui parem. Rinnas ka ju lihas, mis osaliselt koos käega töötab äkki?
    Seda, et ma kuidagi keskmisest naiselikum oleksin, ei tea, oleneb, mida hinnata naiselikkuseks ju.
    Viltused näod ja kehad on meil vist kõigil, vähemalt niipalju kui mina neid erineva näopoole pilte näinud olen, aga kas see sümmeetriline just kaunim on? Mu meelest on su vasakpoolne, viltune nägu, siiski loomulikum ja kenam 🙂

    Meeldib

    • muidugi on loomulik nägu loomulikum, selle kunstnäo tegemine on jube keeruline, teine oli veel hullem.

      aga naiselikkus selles mõttes peaks tähendama, et kuna su vasak pool on tugevam, siis on sul on parem kontakt oma emotsioonidega, kui elu ratsionaalse planeerimise ja analüüsimisega. kas on?
      rinnad pidavat jah paljudel naistel erineva suurusega olema. ma ei hakka avalikult su seksuaalsuse kohta täpsustavaid küsimusi esitama 😛

      mu laps on ka vasakukäeline. aga ta enam-vähem sünnist saati hakkas kasutama arvutihiirt, mis oli meil paremal pool ja kasutabki praegu parema käega. kirjutab ja joonistab ikka vasakuga. samuti mängis ta jalkat ja ta parem jalg on tugevam kui vasak. ja ta eelistab matemaatikat kunstiasjadele, milledele tal on loomulik anne, mis teda ei huvita.

      Meeldib

  5. Vasakut suuremat rinda olen seletanud südame pumpamisega (ei tea, vahest olen valel teel), aga mu õmblejast ema ütleb, et kõigil on see nii. Iga kord rinnahoidjat ostes mõtlen, et miks pesutootjad seda fakti ei arvesta.
    Mu vanaema oli võimeline suht võrdselt kasutama kumbagi kätt, osasi asju tegi paremaga, osasi vasakuga. Vahel kui meelde tuleb, proovin ka vasakut rohkem kasutada. Kui parem oli kipsis, siis tegelikult õppis üsna ruttu ümber. Aga milline vägistamine toimus ikka nõuka aja koolis, kus kõigil lastel kästi ainult parema käega kirjutada. Vooliti ratsionaliste.
    Uskumatu, milline vahe on näo erinevatel pooltel, pole sellele kunagi mõelnud, kuid sinu pilt on ikka väga illustreeriv.

    Meeldib

    • seda vasakukäeliste ümberõpetamist ei saa otseselt nõuka ajaga seondada. näiteks mina käisin koolis 76-87 ja meie koolis küll vasakukäeliseid ei piinatud.

      minu rinnad tunduvad küll sama suured ja minu teada on kogu aeg on samasugused olnud, ka siis kui väiksemad olid. peaks sõbrantsidelt küsima, mis nemad sellest erinevuse asjast arvavad. ma olen rindadest nendega rääkinud küll, aga kunagi pole keegi öelnud, et tal on üks suurem. ma pole küsinud ka. aga südamega ma seda küll seondada ei oskaks. süda on ju roiete all peidus ja vasakpoolsed roided ei liigu nähtavalt pumpamise taktis ega ole jämedamad vms.

      Meeldib

  6. Arvan, et sümmetriat pole võimalik saavutada. Inimene on juba emaüsas ebasümmeetriline – üks käsi teise ees, jalalabad risti. Cortex on meil kõigil ebasümmeetriline, siseorganitest pole mõtet kõneldagi. Kui asümmeetria on inimeses niikuinii juba sügava sisemuseni olemas, siis liigne välise sümmeetria ihalus võib tasakaalu äkki puhta paigast lüüa?

    Meeldib

  7. Tegelikult , on naine võimsam. Naine on see, kes annab mehele energia, et luua. Naine annab. Elu, armastust. Mees toitub naiselikust energiast, et mehelik pool saaks luua .
    Niiet vot , naised:D võim on meil 😀

    Meeldib

    • ma olen seda teooriat varem kuulnud, aga ma pole sellega päris nõus. see kõlab samasuguse vabandusena nagu räägitakse, et naine on mehe kael.

      see palju kellegi on energiat, sõltub inimesest, mitte tema soost. samuti see, kas keegi tarvitab tuttavatelt võetud energiat, või oskab seda ise hankida. minu kogemuste järgi sõltub energia hulk pigem vanusest ja nooremana on meestel-poistel kõvasti rohkem energiat kui naistel-tüdrukutel. mina nimetan energiaks seda kui palju ja kiiresti inimene suudab ilma väsimata midagi teha, luua, mõelda, liikuda, (sisutihedalt) rääkida.

      võim on surmkindlalt meeste käes- poliitikas, töökohtadel jne. sel teemal ma üldse ei kahtle. selleks, et naine saaks võimu, peab ta väga (selles postituses kirjeldatud viisil) mehelik olema.

      Meeldib

  8. Kui oled paremalpool on vasak negatiivne, kui vasakul on parem negatiivne, juhul kui määratled ennast positiivsena. Kui inimene teeb midagi peab ta ennast tasakaalust välja viima, et ennast tasakaalu saada, siis peab puhkama.Pidevas tasakaalus stagneerume tekkib tüdimus. 🙂 Käelisuse valib nähtavasti aju sellejärgi kuidas keha poolte tunnetus areneb.

    Liked by 1 person

Kommenteerimine on suletud.