Eilases postituses oli valeinfo

Eile ma kirjutasin koidest ja muretsesin, et nad on välja surnud. Arvake ära, kes eile õhtul mu diivani ümber tiirutas? Ei, ei olnud tiirane meesterahvas. Või äkki oli ka, aga ma koide puhul ei suuda sool vahet teha. Värvilistel liblikatel saab mõnikord emasel ja isasel vahet teha tiibade mustri järgi, aga koiliblikad on üleni hallid nagu eestimaine talv. Ühesõnaga – mul on jah kodus koiliblikaid, aga ma polnud neid märganud. Vabandan eilase valetamise pärast!

Ma väitsin eelmises postituses, et koid ei ole mitu aastat mul midagi ära söönud, aga eile end magama sättides meenus, et nädal tagasi tabasin ma oma bürootarvete sahtlis hävitustöö. Hunniku pudi, mis oli kindlalt koiussikese toitumise tulemus. Mul ei ole kirjutuslauda, aga lapsepõlvest on jäänud harjumus, et peab olema kirjutuslaua sahtel, milles on pliiatsid, joonlauad ja igasugused muud toredad asjad, mis sahtlisse mahuvad. Ma tegin pildi, võõrasse sahtlisse on ju ülipõnev piiluda.

sahtel

Seal paremal pool karbid on tühjad kinkekarbid ja välismaa hotellidest saadud tikutopsid. Karbi sees on plekkpurgi nippelid, milledest ma paar aastat tagasi asju tegin. Aga varem oli seal karpide taga jänasesaba. Ma tean küll, miks ma laipa sahtlis hoidsin, aga ma ei taha sellest kirjutada, liiga nilbe. Igatahes pani koiuss kõik karvad endale kõhtu nii, et järgi jäid ainult pudi ja saba sees olnud roots.

Vasakul pool taga on 30 aastat vanad fotofilmid karbis.

Ja et postitus liiga väheinformatiivne poleks, lisan lõppu netist leitud koide kirjelduse.

Harilik riidekoi

Tineola bisselliella

Välimus

Harilik riidekoi

  • Täiskasvanud riidekoi on 6 – 8 mm pikkune. Esitiivad on läikivad, kuldkollased ja ilma mustrita. Tiibade tagaosa on tugevalt narmaline.
  • Vastne on kuni 10 mm pikkune, kreemikasvalge, kuldpruuni peaga. Elab siidikookonis, mis on kehast sageli 10 kuni 15 korda pikem.
  • Nukk on umbes 6 mm pikkune.

Elutsükkel

  • Munast täiskasvanuks saamiseni kulub tavaliselt umbes 6 nädalat. Samas võib see aeg ulatuda 10 kuni 18 kuuni, kui toitu on ebapiisavalt või kui temperatuur on madal.

Harjumused

  • Täiskasvanud riidekoi ei toitu. Pigem jookseb kui lendab, väldib valgust.
  • Vastse tegevuse tulemuseks on ebaregulaarsed augud kangastes.

Nagu selgub, polegi koid hallid vaid hoopis kuldsed, säh sulle!

3 comments

  1. Kubemetäisid ähvardab väljasuremise oht või need juba ongi välja surnud.
    Koiliblikat olen isegi näinud.

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.