Prooviabielu 50 halli varjundit

Täna oli TV3-st Prooviabielu teine osa ja esmaspäeval käisin ma kinos “50 tumedamat varjundit” vaatamas. Teate, mis neis kahes ekraaniseebis on sarnast? Mõlemad räägivad vägivaldsest suhtest, aga hallides varjundites on lihvitud moosivahune muinasjutuvariant ja Prooviabielu Heleni ja Kalvi-Kalle suhe on selle maavillane kodukootud versioon.

Vaatame lähemalt. Igatahes on mõlemas seebis seksil oluline osa ja üritatakse muljet jätta, et naine kogu aeg meeletult tahab ja mees siis rahuldab seda ahnet naist. Mõlemal naisel on üliilus tagumik. Naine on emotsionaalne ja mees külm nagu haud. Mõlemad mehed, nii kodumaine kui Grey. Vägivaldurid ongi sellised. Tundetud.

Mõlemas seebis oli lõik, kus naine tegi sel ajal köögis süüa, kui mees magas. Kalvi-Kalle heastas oma magamise tänaste pannkookidega ära. Grey ei tee kunagi süüa, tema maksab restoraniarveid ja majapidajannasid. Hallides varjundites ei ütle Grey oma tibile kunagi halvasti, mis on üllatav, sest tüüpiliselt peaks sellises suhtes mees tegelema naise enesehinnangu madaldamisega. Kalvi-Kalle teeb küll mida vaja. Ei meeldi talle Heleni söögid, ega oska ta õigesti vastata, kui Helen talt hommikul lapselikult “ohh, ma näen nii kole välja”-komplimente norib. No ja kui Helen meigi teeb, teeb Kalvi-Kalle, mida normaalne vägivaldne mees tegema peab – nimetab oma neiut nõiaks ja arvab et too ei tohiks üldse meikida.

Vägivaldsed mehed teavad alati paremini, milline nende naine peaks välja nägema ja mida tahtma. Grey kontrollivajadus on filmis-raamatus väga olulisel kohal ja peaks igal naisel häirekellad käima lööma. Aga kuna Grey maksab oma soovid suurejooneliselt kinni, siis paistab tema ahistamine hoopis nummim, kui kodumaise traktoristi täiesti avalik ebaviisakas käitumine ja halvustav kõnepruuk.

Ma lugesin just eelmisel nädalal kuskilt, kuidas ohver ja ahistaja üksteist laksust ära tunnevad ja kummaliselt kiirelt ka ära armuvad. Kõrvaltvaataad ei saa arugi, et mis nüüd siis juhtus – nii ilus tüdruk ja selline kole jõhkard. Kuid kuna ohvril on probleemid enesekindlusega, siis tema jaoks piisab, kui ta leiab, et teine on võimeline ohjasid enda kätte võtma. Tema ei mõtle, et tegelikult on see alati otsustada-sooviv tüüp tavaline jõhkard. Ohver on rahul, kui leiab “tugeva isiksuse”, talle mõjub. Hallides varjundites on vähemalt ilus mees. Näitleja juu.

helen

Me ju teame, et reaalitiseebid on osaliselt lavastatud. Ma nii tahaks uskuda, et Kalvi-Kalle on tegelikult viisakas ja hoolitsev noormees, kes kunagi naistele halvasti ei ütle ja oskab sõnu palun-tänan kasutada. Ja Helen teab, et ta on üliilus naine, kes võib saada endale suvalise mehe, kes on nõus teda kätel kandma kui vaja.

Nii hallid kui tumehallid varjundi raamatud-filmid näitavad milline on vägivaldse mehe-naise põhiline iseloomujoon – kontrollivajadus. Naine või mees, kui sul on vajadus, et keegi sinu eest asju otsustaks, siis arvesta sellega, et sa saad endale vägivaldse partneri. Hallide varjundite Ana oli noor ja süütu, anname talle andeks, aga teised täiskasvanud inimesed, vägivaldset meest-naist on ülilihtne ära tunda – kui paistab jõhkard, siis ongi jõhkard.

Ahjaa, seda ka, et mees või naine – kui sa tead mõnda oma lähedast tuttavat-sugulast-last, kes sind kardab, siis oled sina ise see jõhkard.

29 comments

  1. Mul ei ole seda kusagile kirjutada, nii et elan siin ennast välja.
    Mul hakkas sellel momendil Kalvist natukene kahju, kui ta tunnistas, et tal pole lube. Et siis kõik need traktorid ja registreerimised jms on suht kriminaalne kooslus ja võib olla seal maal ta tegigi midagi mõistlikku neid traktoreid putitades. Telekas nagunii näidatakse – vaadake, noored neiud, sellest mehest hoidke eemale. Ja kes teda seal maal ikka leiaks. Nüüd kui keegi peaks hakkama tema traktoristi elukese kohta ka uurima on sellega ju ka jokk.

    Meeldib

    • Teeme nii, et ma ei kommenteeri, et mis võib juhtuda naistega, kes näeb vägivaldset meest ja tema enda organiseeritud jamasid (ilmselt läks ta oma autokooli paberitega purjuspeaga sõitma, muidu ta oleks öelnud, mis juhtus) ja naisel hakkab sellest vägivaldsest mehest kahju. Loodame, et sa tead ise, mis nende naistega juhtuda võib ja oskad end hoida. Kaastunne on igati normaalne tunne, aga kaasa ei peaks tundma neile, kes endale ise teadlikult jamasid organiseerivad.

      Meeldib

      • Sõnum on ju selge, et sellistest tuleb kaarega mööda käia! Ära minu pärast muretse, ma tean, et haletsus pole armastus.

        Liked by 2 people

  2. Mul tekkis ka küsimus, miks on Helen sellisest mehest huvitatud. Facebooki andmetel on nad ju siiani koos, tüüp istus hiljuti paar kuud vangiski (oligi vist mitmendat korda ilma lubadeta sõitmise eest).

    See on tegelikult ka veel teema, et eelmises saates, kus Helen osales (“Abielus esimesest silmapilgust”) oli ta selline vaikne ja tagasihoidlik, hoopis teistsugune. Nüüd kohe pesus kaamera ette.

    Ma leian ka, et Helen saaks palju parema mehe, kui ainult tahaks.

    Meeldib

    • neil oli seal korteris kaamerad seinale-lakke kinnitatud ja filmivad ilmselt kogu aeg, et nad ise ei tea, mis sisse läheb. aga muarust helen ei häbene ka oma ilusat tagumikku.

      Liked by 2 people

  3. Ei peagi häbenema, lihtsalt hästi omapärane on näha, kui erinev võib olla üks inimene kahes erinevas saates, seda kõigest ühe aasta jooksul. Kuigi nende tõsielusarjade puhul ei tea iial, mida neile tegelikult ette öeldakse jne.

    Liked by 1 person

  4. See Helen ei ole paraku nii ilus, et tema välimus ta ilmselget vaimset puudujääki kompenseeriks, nii et tegelikult tal ei olegi paremat loota. “Kõvad mehed” tahavad, et naine oleks ilus ja loll, targad mehed tahavad, et naisega saaks juttu ka rääkida. Paraku Helen ei täida kummagi nõudmist, seega lauda taga maha ja taha on talle justkui saatusega ette määratud.

    Meeldib

    • See on küll kõige inetum kommentaar, milline eal mu blogisse on kirjutatud.

      Helen on väga ilus noor naine, lisaks telekale nägin ma teda ka eelmise aasta blogiüritusel.

      See, et sa ütled, et kellelgi on vaimne puudujääk, on väga raske diagnoos … sinu enda kohta. Tead küll – teisele ütled, ise oled. Miks sa ennast niimoodi avalikult minu blogis alandada tahad, tead sa ise ilmselt paremini. Mina ei saa sind aidata, sa pead ise oma saatuse eest hoolitsema.

      Liked by 1 person

      • Tänan diagnoosi eest, kuid olles lugenud selle “ilusa noore naise” vaimusünnitisi tema blogis, siis ei tagane ma arvamusest, et välimus ei kompenseeri tuult kahe kõrva vahel. Loomulikult on igal inimesel õigus olla loll ja sõnavabadus tähendab, et vaba voli on oma rumalust ka avalikult demonstreerida, kuid siis ei maksa ka pahaks panna, kui mõni ilust mittepimestatu näpuga näidata julgeb.

        Meeldib

  5. Ma mõtlen seda, et meie siin räägime, kuidas need on vägivaldsed suhted, aga kas saate- ja filmivaatajate enamik saab sellest ikka niimoodi aru? Eriti kui tuleb välja, et need reality-staarid ongi päriselus siiani paar – võib-olla mõned vaatavad ja leiavad, et näidataksegi tavalist normaalset suhet, ainuke asi, mille üle pead vangutada ehk see, et mis nad oma voodieluga sinna telekasse ronisid.

    Meeldib

    • mulle tundub, et enamik ei saa üldse aru kuidas 2 nii erinevat inimest klappida saavad.

      aga paljud paarid elavad vaimse vägivallaga ja ei saa aru, et nende peres on midagi valesti. nad arvavad, et on täiesti normaalne, kui mees või naine ütleb oma teisele poolele kogu aeg halvasti, nad arvavad, et “meie peres ongi sellised naljad” jne. Ohver ise leiab oma ahistajale vabandused. Vaimne vägivald on väga salakaval ja jätab sügavamad haavad kui füüsiline vägivald. aga tavaliselt käib füüsilise perevägivallaga alati kaasas ka vaimne vägivald.

      Meeldib

  6. Kogemus vägivaldse mehega olemas ja no enam sellist “õppetundi” saada ei taha. Sellisel mehel on väga madal enesehinnang ja suur kontrollivajadus, et naisterahva peal end välja elab. Ja selline “mees” pole kindlasti mitte alfaisane!

    Meeldib

      • Liigne hele sära pole hea. Siis tulevad igasugu Jehhoova tunnistajad ja muud tegelased ning üritavad (ja on üritanud) mind ümber pöörata. Mis mu nimel viga siis on? Piisavalt positiivne/neutraalne ju.

        Meeldib

        • ei ole ju neutraalne. sama vähe neutraalne kui näiteks kiisuke. ma kunagi panin FB nimeks kiisu vms, pärast seda enam mitte üks mees ei võtnud mu kommentaare tõsiselt ja üritasid ainult flirtida. inimese enda võetud hüüdnimi ütleb päris palju. ma võtsin oma blogi hüüdnime teadlikult, aga mulle hakkab ka tunduma, et elu on juba liiga laisaks läinud

          Liked by 1 person

      • Qui-Gon ja Jedi on täiesti ok nimi ja ma kahjuks ei saa aru, miks peaks mingi mees asjasse puutuma? Ma ei pea blogi selleks, et mingi tümakat kuulav tegelane seda loeks. See on mõeldud inimestele, kelledel ma luban sinna siseneda ja kelledega ma pidevalt suhtlen. Mitte midagi ei tee ma meeste pärast. Kust üldse selline arvamus tuli? Ma ei tahagi, et mingid inimesed kes on näiteks padu-usklikud, tunneks mu blogi vastu huvi 🙂 Ning ei, ma ei muuda oma nime selleks, et kellelegi meeldida(kes võibolla mulle ei meeldi). Mul on olnud see nimi 2008dast aastast ja see on nagu osakene minust.

        Meeldib

        • ei, ükski mees ei puutugi, ma tõin lihtsalt enda nime muutmise kohta näite. ma pidasin silmas seda kasutajanime, millega sa siin kommenteerid – eestikeeles kõlab imelikult. ma alles praegu mõtlesin, et see on vist mingi tegelane kuskilt. Jedi ma tean, mis on, seda kaka-asja ei tea 😀

          Meeldib

        • Kakashi- positiivne tegelane Naruto-nimelisest animesarjast. Ainus negatiivne on liide -sith, Jedi vastand. Noh, mõtlesin et oma nime kasutavad kõik, miks mitte kasutada oma lemmiktegelasi 🙂 Olen vaadanud “50 Halli Varjundit”, aga järgnevat osa mitte, aga nüüd tekkis lausa huvi. Mis vägivalda puutub, ma olin see kõva mutt kes vägivaldse mehe välja viskas. Seega ma ei saa öelda, et oleksin ohver, pigem ellujääja.

          Liked by 1 person

  7. Kommertskanalid muidugi rõõmustavad, et on kõrgendatud tähelepanuvajadusega ja ilma enesekriitikata inimesi, kes aitavad neil saateid teha.
    Helen ja Liisa olid ju mõlemad juba eelmises abielusaates. Minu mäletamist mööda oli see veidi viisakam, vähemalt kaameraga lausa teki alla ei mindud.
    Tore, kui Helenil nüüd õnnestus endale kaaslane leida. Mina olen ammu aru saanud, et ma ei peagi kõigest aru saama

    Meeldib

    • miks sa ei pea kõigest aru saama? Seda lauset kasutatakse tavaliselt oma üleoleku näitamiseks. sul on tunne, et sa oled kuidagi parem inimene, kui need, kes oma elu telekas käimisega põnevaks teevad?
      miks sul on hea meel, et helen endale vägivaldse mehe sai?

      Need olid retoorilised küsimused, mõtle nende peale üksinda. sul tundub olevat ohvri iseloomujooni või sul ongi juba midagi juhtunud.

      Liked by 1 person

      • Ei, ma ei ole parem ega halvem, vaid lihtsalt teistsugune. Inimesed ongi erinevad. Kindlasti ei oleks ma sellises suhtes.
        Tore, et sa nii hästi suudad mind analüüsida paari lause põhjal.
        Sain päris südamest naerda. Ja mida see peaks minu iseloomu kohta ütlema?

        Meeldib

  8. “Hallides varjundites ei ütle Grey oma tibile kunagi halvasti, mis on üllatav, sest tüüpiliselt peaks sellises suhtes mees tegelema naise enesehinnangu madaldamisega.”
    Ma küsiks ausalt, kust selline arusaam pärineb? Jah, tõepoolest kasutatakse sellises elustiilis alandavaid sõnu, kuid see ei ole mingi reegel ja tihti alandatakse hoopiski füüsiliselt. Enamasti see “mäng” hoopis tõstab naise enesehinnangut ja muudab teda õnnelikuks. Ma räägin praegu sellisest suhtest, kus nii mees kui naine teavad mõlemad täpselt mida nad tahavad, kui naine soovib, et teda selliselt koheldaks, siis peale “mängu” lõppu on ta rahulolev ning õnnelik.
    50 varjundi film ongi selles mõttes halb, et see puudutab kogu seda teemat äärmiselt pinnapealselt kuid päriselus on sellel väga sügavad tahud. Kahjuks vaadatakse filmi ja siis arvataksegi, et kogu see teema käib selliselt…

    Meeldib

    • ma ei saa su küsimusest aru. mida sa mõtled elustiili all? seda, et tegemist on vägivaldse suhtega või seda, et on tegemist vägivaldset seksi harrastava paariga?

      Meeldib

  9. Hallide varjundite kohta…on tegelikult huvitav, kuidas ainult Greyd sarjatakse vägivaldseks manipulaatoriks ja Anat peetakse ilmsüütuks ingliks. Tegelikult ei saa kogu loo vältel Grey mitte ühtegi võitu peale peavõidu, st. Ana. Grey ei saa endale nüpeldamiseks alistuvat naisukest, mitte mingeid lepinguid ei allkirjastata, ka mingeid olulisi BDSM mänge peategelaste vahel ei toimu. Ta üritab täiesti tulutult kõike kontrollida kuigi tegelikud ohjad on kogu aeg Ana käes. Erinevus on vaid selles, et Grey tegelaskujul lastakse oma tahe sõnastada ja Ana tegelaskujul lastakse oma tahet kogeda justkui juhtuks see lihtsalt niisama. Loo käigus Grey muudab täielikult iseennast ja oma elu ning Ana…saab multiorgasme. Need ongi need hallid varjundid. Tegelikus elus selliseid suhteid ei esine ja vägivaldurid ongi võitjad ning teised nende ohvrid.

    Prooviabielu saate kohta…väga huvitav saade muidugi. Just psühholoogilise poole pealt on huvitav jälgida, mis mänge ekraanil mängitakse. Selles on Manjanal muidugi õigus, et suhe on vägivaldne. Võiks isegi öelda, et ka Liisa ilmutab vägivaldseid jooni…meeleheitest.

    Aga suhe ongi võimuvõitlus.

    Meeldib

    • ei saa võite…
      suhe on võimuvõitlus…
      ohjad on ana käes …

      sorry, aga vägivaldne suhe ei ole minu tassike teed, ei ohvri ega võitja poole pealt. ma vihkan hierarhiaid ja põgenen mehe eest, kes minus dominanti näeb. domineerimissooviga mehed minu vastu erilist huvi ei tunne 🙂

      Meeldib

      • Igas suhtes tuleb varem või hiljem ette võimuvõitluse etapp, see ei ole ju ainult vägivaldse suhte tunnuseks. Romantika etapp ei saa igavesti kesta ning võimuvõitlus tuleb lihtsalt läbi teha, et saabuks stabiilsuse ja pühendunud koostöö etapid. Või siis minnakse lahku. Küsimus ei ole üldse selles, kes on herarhias kõrgemal kohal või kes peab suhtes domineerima, asi on iseseisvuse säilitamises ka paarisuhte siseselt. Ollakse paar kuid samas ka iseseisvad isiksused.

        Vägivaldses suhtes või tugevalt domineerida tahtva osapoole puhul on see aga juba algusest peale vaid võimuvõitlus ning sellisel suhtel on üsna vähe võimalusi areneda stabiilseks suhteks.

        Liked by 1 person

  10. ma kogu aeg olen mõelnud, et kas tegelikult ka seda Grey osatäitjat ilusaks meheks peetakse, minu arust näeb ta päris jõle välja. aga noh, mu meelest näeb see… kes Videvikus Edwardit mängib (ma ei tea nime) veel jõledam välja, nii et oleks ka hullemini saand.

    (filmist ega telesaatest ei tea kõigevähematki, neil teemadel ei saa kaasa rääkida).

    Liked by 1 person

    • See Edwardi osatäitja nägu meeldis mulle kohe alguses väga, Greyga pidi natuke aega harjuma, ehk kohe polnud päris mu maitse välimusega, aga ta on kena.

      Meeldib

Kommenteerimine on suletud.