Teleka vaatamine on vanamoodne

Mäletate, eelmisel suvel räägiti, kuidas Kanal2 ja tv3 kaovad vabalevist ära ja kõik, kes tahavad neid edasi vaadata, võiksid endale Starmani telekapaketi osta? Minu ema uskus seda reklaami ja nüüd maksab ta iga kuu Starmanile ja vaatab enamuse oma vabast ajast telekat. Kuid kas need kanalid kadusid vabalevist? Ei kadunud ja mitte keegi ei karistanud Starmani avaliku valetamise eest rahateenimise eesmärgil. Kuid kas enamus mu lugejaid üldse teab, et midagi sarnast on toimunud? Ilmselt mitte, sest keda üldse tänapäeval huvitab, mida telekas näitab.

Mina vaatan telekat küll. Tavaliselt õhtuti. Umbes seitsmest, siis kui uudiseid näitama hakatakse. Mul on toaantenn, millega ma näen vabalevi-kanaleid. Juba eelmisel suvel, kui ähvardati, et nad võtavad kaks kanalit vähemaks, oli mul hea meel, et võtku jah ise ära asju, mida ma väga ei taha, aga harjumusest ikka vaatan ja raiskan aega vabatahtlikule ajupesule.

kanal2

Kuidas saada aru, kas inimene on pidev telekavaataja või mitte? Inimene, kel on telekas lahti igal õhtul või päeval, ei vaata seda. Tihtipeale ei vaata ta isegi neid saateid, mida ta arvab, et vaatab. Telekast tuleb äärmiselt vähe asju, mida ma algusest lõpuni nii korralikult vaatan, et ükski sõna ei jää vahele. Ja kõiki neid asju saaksin ma ka arvutist endale sobival ajal vaadata. Või kui ei saa, siis oleks ikkagi võimalik leida internetist miljon muud asja, mida mul oleks põnevam või kasulikum teleka asemel vaadata.

Viimasel ajal olen ma hakkanud telekat ilma hääleta vaatama. Ma ei tea, miks. No panen teleka käima ja siis hakkab reklaam. Reklaamtekstid ajavad mul südame pahaks ja ma keeran hääle maha ja nii ta jääbki, kuni ma lõpuks teleka kinni panen. Ega ma seda värvilist ristkülikut ju ei vaata ka, ta lihtsalt mängib vastas-seinal mu arvutis istumise kõrvale.

Aga millised on telekata inimesed? Kui mulle tuleb külla keegi, kellel pole kodus telekat ja mul juhuslikult pildikast mängib, siis see telekavaatamise harjumuseta inimene kleepub pilguga ekraanile ja ei suuda end sealt eemale tõmmata. Täiega naljakas! Ja selliseid inimesi on jube palju. Telekas tõmbab end vaatama ainult neid, kes seda tavaliselt ei tee. Pideval vaatajal on peaaegu ükstapuha, mida telekas näidatakse.

Ühesõnaga – mul oleks väga hea meel, kui sel sügisel Starman täidaks oma lubaduse ja koristaks vabalevist need kaks kommertsi ja jama täis kanalit, mille vaatamiseks ma tarbetult palju energiat raiskan.

10 comments

  1. Mulle Starman meeldib. Alustad saate vaatamist endale sobival ajal, enamasti soovitav vähemalt 30min peale selle algust (u 2h filmi puhul), ja reklaamidest edasi kerimiseks kulub u 3 klikki. Filmi vaatamise lõpetad u samal ajal kui nö päris film lõpeb. Töötab kõigil kanalitel, sh Discovery, NG, jne. Aga muidu olen nõus – kui keegi kõik kanalid ära võtaks, poleks suurem kaotus.

    Liked by 1 person

  2. Mina telekat ei vaata, lastega on kiire ja ei hakka üldse käima panema. Kellelegi külla minnes mul seda efekti küll pole, et jääks vaatama. Olen kuidagi täiesti võõrdunud. Mõnikord mees kutsub midagi vaatama, siis avastan, et vaatan teleka poole, aga mõtlen oma mõtteid. Olen isegi mõelnud, et kunagi võiks ikkagi taas selle ära õppida, kuna mõni saade mind huvitaks, aga pole jõudnud vaadata. Näis mis saab.

    Aga mu emal oli sama lugu Starmaniga. Mõtlesin isegi, et miks neid ei karistata.

    Meeldib

  3. Kusjuures on tõesti nii, et kui kuskil telekas mängib, siis ma jään seda vaatama. Nii uudne ja enneolematu asi ju, liikuv pilt seinas!

    Mul on telekas olemas küll, aga ma lülitan ta sisse võibolla korra nädalas ja siis lülitan suht sama targalt välja ka. Setanta Sports ei näita enam UFCd ja nüüd pole mul enam mitte ühtegi põhjust telekat vaadata.

    Meeldib

  4. Ma igaks juhuks mainin siia vahele, et ma panin siia selle jõekaldaga pildi ja alles hiljem mõtlesin, et ma ju teen starmanile tasuta reklaami, aga see pilt nii hästi sobis, ma ei viitsi oma telekat pildistama hakata vms. ja mulle kristjan jõekalda meeldib, hea meelelahutaja.

    Meeldib

  5. Starman ei saa ühtegi kanalit vabalevist ära võtta ega tagasi panna. See on siiski vastava kanali otsus ja Starman pole süüdi et Kanal2 ja TV3 eelmine aasta vastuolulist infot jagasid.

    Meeldib

    • ma ei viitsi üle vaadata, aga üks neist (vist kanal 2) kanalitest pidavat sama omanikuga olema kui starman, et saab küll.

      Meeldib

  6. Televiisori ajastu minul lõppesi analoogteleriga, suurem osa vanuritest on nüüd hirmust kanged ja tahavad anda ära oma pensioni lisa peasi näeks, muidu jääb mõte pärisseisma. 🙂

    Meeldib

  7. Meie vaatame ka hetkel toaantenniga vabalevi kanaleid, peamiselt ETV ja ETV2 mängivad. Eesti kommertskanalite pärast ühegi teenusepakkujaga liituma ei hakka aga kuna Discoveryst ja History kanalist tunnen küll puudust siis ilmselt tuleb kellegiga leping sõlmida.

    Meeldib

  8. Mul pole isegi toaantenni, kudumisvarras ajab asja ära 🙂 France 24 on ainuke kanal, mida vaatan ja kui ETV pealt jalka MM siis seda.

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.