Vürtsikatest toitudest

Tänapäeval on moodne armastada vürtsikaid toite. Või noh, igasuguseid toite, mis pole vana hea nõukaaegne köök. Nõuka ajal oli vürtsidega kitsas. Neid nagu eriti ei olnudki. Kusjuures ma siiani täpselt ei tea, mis asi see on, mille nimi on vürts? Vürtsid on ju piparde ja muu sellise üldnimetus. Ei? No igatahes tuli vanasti vürtse lõunamaadest tuua ja vanemad inimesed kasutavad ka praegu toidu pisut äkilisemaks muutmiseks vaid musta pipart. Need on minu isiklikud tähelepanekud, pipra teemadel ma oma pead eraldi vaevanud pole. Pigem vastupidi. Ma sain eile teada, et ma olen suurem piprasõber kui teised. Ma olin üllatunud. Väga üllatunud.

Nojah, kõigepealt äkki siis minevikust nagu mina seda mäletan. Teiste inimeste koduste köökidega ma kursis pole, aga nõuka ajal toitusid eestlased suhteliselt sarnased. Näiteks kohalikud venelased toitusid teist moodi. Põnevamalt, mitmekesisemalt.

Meil oli kodus must pipar. Jahvatamata. Veskiga sai otse toidule pipardada. Ema kasutas musta pipart alati samades kohadel. Lihatoidud ja tomatisalatisse ja ma muud ei mäletagi. Kui läks marineerimiseks ja sülditeoks, siis tulid käiku ka nelk, kaneelikoor, loorber ja see see salapärane vürts. Kas vürts on pipar?

Ema õe juures sain ma teada, et ka punane pipar on väga hea asi ja seda saab näiteks praetud munale panna. Misasi see nõukaaegne punane pipar täpselt oli, ei tea ma siiani. Ma kahtlustan, et tegemist oli sellega värgiga, mida praegu paprikapulbri nime all müüakse. Kindel ei ole.

Niipalju minevikust. Enamus minu täiskasvanueast möödus umbes täpselt samasuguse vürtside kasutamisega, sest kuni lapse saamiseni ma eriline kodukokk ei olnud ja kui lapse sain, siis mu eks ka ei armastanud vürtsikaid toite ja nii me neid ei teinud-söönudki. Ahjaa – curry loomulikult. See ilmus küll meie söögilauale. Too valmis pulbrisegu, mida poes müüakse.

Kuid siis me läksime eksiga lahku ja mul avanes peidus olnud kokkamisgeen. Muude maitseainete kõrval hakkasin hoolega ka pipraid kasutama ja loobusin maitseainesegudest, mille nimes on kirjas, mille jaoks neid kasutada – näiteks kartuli-, hakkliha-, kana-maitseaine. Segusid oskan ma ka ise teha. Paremini, maitsekamalt, vähema soolaga. Jah, soola kasutamine langes meil ka eksi ärakolimisega tugevalt, kuna tema armastas soolasemaid toite kui meie lapsega. Igatahes olen ma praeguseks isegi lapse pipra usku ära toitnud. See on viimase aasta saavutus. Ta paneb nüüd ise pipart juurde, kui väheseks jääb. Isa juures olevat issi imestanud.

Kuid minus elas edasi teadmine, et mina väga pipraseid toite süüa ei suuda. Noh, et kui kuskil on 3 pipramärki, siis ma nutan end segaseks. Ja eile käisin ühe tuttava sünnipäeva tähistamisel Roosikrantsi tänava sushi kohas. Ega mul sushist ka mingeid erilisi elamusi ei oodanud, aga see pole praegu teema.

Igatahes anti seal sushi kõrvale marineeritud ingverit ja pisike roheline lilleke vasabist. Teised inimesed olid kõik suured sushi armastajad ja asjatundjad, mina mitte. Ma mäletasin küll, et roheline värk on pisut äkiline, aga ei midagi hullu. Igaks juhuks küsisin teistelt üle, et mis lilleke see on. Nad küsisid vastu, et kuidas ma mädarõikasse suhtun ja ma vastasin, et ma söön seda lusikaga. Tegelikult ka, see tavaline eesti mädarõigas  natuke lusikaga süüa maitseb väga nämm. Nad väitsid, et siis ma võin rahulikult rohelist lille kasutada. No ma siis määrisin seda natuke oma riisirullikesele ja sõin. Teate, see ei ole mädarõigas. See maitses täpselt nagu sinep, nagu vene sinep. Ma tean täpselt, mis on sinep, ma olen seda ka ise sinepiseemnepulbrist seganud. Nõuka ajal oli sinep lihatoitude kõrvale ka väga levinud.

No ja siis selguski, et kõik need sushi sõbrad jätsid oma rohelised lillekesed puutumata. Või noh, kolm nendest külalistest, kes mulle lähemal istusid. Samuti ei tahtnud nad marineeritud ingverit, mis on ka imehea, aga seda tuleb rahulikult süüa. Ei saa suurt hunnikut järjest sisse ahmida. Vahet tuleb pidada. Ja nii ma saingi teada, et ma olen võrreldes teistega ikka suurem äkilisete toitude sõber.

paprika
Punane parika

Kuid nüüd mul hakkas väike mure. Pipraste toitudega on, minu teada, nii, et mida rohkem ja piprasemaid sa sööd, seda piprasemaid tahad. Noh, et maitsemeeled muutuvad aina tundetumaks ja et elamust saada on äkilisemat vaja. Ma tean, et mõni aasta tagasi ma jõin Kohas Mäksi tehtud Verist Meerit ja sain selle tõelise kuumalaksu. Ja teadsin, et sain selle laheda tunde, kuna ma tavaliselt eriti pipart ei söönud. Nüüd ma teen ikka paar korda nädalas äkilisemat toitu, kas nüüd on mu maitsemeeltega piparde suhtes halvemini? Nagu narkar, vajan aina suuremat doosi? Oi mure-murekest! Peab minema Mäksilt Verist Meerit tellima, et teada saada. Või äkki ma ei tehagi teada saada?

15 comments

  1. Ei ole sul häda midagi, ma arvan, et inimesega ei juhtu midagi hullu, kui teravate elamustega lagi ette tuleb või midagi. Mina olen vana tuleneelaja ja mul puudub elust selline kogemus, et midagi oleks LIIGA vürtsikas, sest siin Eestis lihtsalt ilmselt ei ole selliseid asju saadagi. Muidugi ma ootan seda kogemust huviga, sest kindlasti on selliseid asju maailmas olemas. Aga ma usun, et mitte midagi ei juhtu, kui ma ei saagi seda teada. Teisest küljest ju väga mugav nii elada, ma ei pea aasia toidukohtades paranoiliselt neid piprakesi vahtima menüüs…

    Meeldib

    • ma marineerisin ise ühte pipart, mida sõbrants kasvatas. vot seda saab panna supi sisse veerand teelusikatäit vedelikku ja siis on väga äkiline. tule külla, ma teen sulle tuleneelajate püreesuppi, mille kätte normaalne eestlane paneb pildi tasku 🙂

      Meeldib

  2. minul kasutas kodus ema vist küll ainult soola või hakklihamaitseainet või broilerimaitseaineit. vahepeal ilmselt musta pipart ka. isegi küüslauku ei pandud toitude sisse ja sellepärast ma ei söönud küüslauguseid toite kuni elukaaslasega kohtusin, kes küüslauku igale poole pani. nüüd ma ei saa aru, kuidas saab küüslauku mitte armastada 😀 viimastel aastatel olen hakanud ka vürtsikate toitudega eksperimenteerima, kuigi taluvus on mul veel päris madal, aga olen aru saanud, et läheb aina paremaks. mulle tundub, et on inimesi, kes arvavad, et kuna vürtsikas toit kõrvetab, siis see ei saa olla tervisele hea, kuigi vist tegelikult on vastupidi, tšillit võib isegi väike laps süüa. .

    Meeldib

    • Mul on lapsepõlvekodu ja küüslauguga sama lugu. Nüüd ma kasutan seda väga tihti ja mu laps alati kiidab, et hea toit, kui sinna on küüslauku pandud. No lihtsalt on nii hea. Nõuka ajal oli küüslaugul russofoobne maine, et see on venelaste toit, mida korralik valge eestlane ei söö.

      Meeldib

  3. Vürts on see kraam, mis vürtsikilule iseloomuliku meki annab.
    Mina ise kipun musta pipraga ülejäänud pere jaoks veidi heldelt ringi käima. Kuivatatud chillit on meil kodus tavaliselt ka ja sealt saab siis toidu sisse ribasid hakkida. Muudeks maitseaineteks meie majas kipuvad olema veel sool, küüslauk ja sibul. Igasugu valmissegusid ei kasuta.
    Mis sushisse puutub siis mu 3-aastane laps kipub seda oma friikartulitele määrima. Nii käimegi sushikohas söömas nii, et mulle sushi ja lapsele friikad. Ja laps dipib siis oma friikaid sojakastmesse, määrib neile wasabit peale ja sööb kõik ingveriliistatud ära.

    Meeldib

  4. Mina mäletan, et mu vanemad suutsid ka nende väheste maitseainetega võluda imemaitsvaid toite ja mu isa kasvatas ürte.
    Minu köögis on alati olemas kõiksugu värsked ja kuivatatud ürdid, ingver, kaneel, sool, mustpipar, kange sinep, sibul, küüslauk ja tśilli. Nendest saab alati midagi head välja võlutud. Armastus tśilli vastu sai alguse kunagi ammu-ammu ning viimased aastad on see täitsa käest läinud. Me ei jõudnud neid suur koguseid enam väljamaalt tellida (läks kalliks), seega hakkasime mõned aastad tagasi neid ise kasvatama ning alla 150 000 SHU enam ei kasvatagi. See on sõltuvus ja kirg! Erinevad tśillid “jooksevad” suus erinevalt ning neis on erinevad nüansid ning habanerod on need, millele oleme pidama jäänud. Oh… 🙂
    Ma ei ütleks, et maitsemeeled jäävad tundetumaks, kõiki maitseid ja maitse varjundeid tunneb ikkagi väga hästi. See anna lihtsalt i-le selle täpi.

    Meeldib

    • Mulle ka ema ja vanaema eestimaised toidud maitsevad, aga seda tunnistada pole praegu väga moodne. Mitte et ma üritaks haigelt moodne olla 🙂
      Aga tänud selle tundetumaks mittemuutumise lubaduse eest, see kõlab su kommentaari valguses väga usutavalt.

      Meeldib

  5. Ahh, nii armas nostalgia nõuka-aja maitsete teemal =)

    Muuseas, kas sa Vegetat mäletad? See oli defitsiit, aga igavesti populaarne vene ajal, pandi iga supi, kastme, salati sisse – kui ma nüüd just väga ei eksi ja Vegeta alles koos iseseisvusega ei ilmunud.

    Ja siis on mul veel küsimus vürtsi kohta. Heakene küll, vürstsikilud, aga mis maitseaine see “vürts” konkreetselt oli/on? Vaatasin, ka paljudes praeguse aja (eestikeelsetes) retseptides seisab näiteks “x tera musta pipart pluss x tera vürtsi”.
    Mäletan vanast ajast, et vürtsitera oli väheke suurem ja heledam kui musta pipra oma. Kas “vürts” tähendab äkki valget pipart, st. pipramarja, mida korjatakse valminult, leotatakse, kooritakse, ja mis selliselt töödelduna on mahedama maitsega kui must pipar ehk poolvalminud pipramari?
    Kui keegi mind selles osas valgustaks, või “vürtsi” inglisekeelse nimetuse tooks, oleksin tänulik!

    Meeldib

    • Ma seda vegetat nagu tean ja nagu ei tea ka. 80ndatel oli mingi eriliselt popp maitseaine küll. aga millegipärast tuleb mulle meelde sõna “kukesupp”. kas selle peal oli kukepilt? praegu müükse igatahes sellist vegetat: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51cIfjE39ZL._AC_UL320_SR278,320_.jpg

      mul on kodus pakike santa maria vürtsi. aga seal ei ole ingliskeelset nime. venekeelne on tõlkes “lõhnav pipar.” maitsesin nüüd ka. väga mahe on. äkki minu oma on vana ja maitse kaotanud? maitseb umbes nagu äralahtunud nelk. see nelk, mis marinaadi sisse läheb. et äkki su jutt ongi õige, et pipramari? aga ta ei ole valge, ta on pruun. keskmine pruun.

      Meeldib

    • Vürts ei ole pipar, vaid ürtide sugukonda kuuluva igihalja puu vili. USA-s nimetatakse vürtsi ALLSPICE’iks, kuna see maitseb ja lõhnab kui mitmete maitseainete segu, eeskätt on tunda nelki, kaneeli ja muskaati.

      Meeldib

    • “Vürtsil” on koguni neli eestikeelset nime: piment, nelkpipar, vürtspipar ja vürts. Teda kutsutakse ka mitmemaitseliseks vürtsiks, kuna temas on äratuntavad kaneeli, muskaatpähkli, nelgi ja musta pipra tugevasti segunenud maitsed. Saadaval on seda teradena ja jahvatatult.

      Meeldib

  6. Ha! Allspice! Palju tänu Kadriann, sain targemaks.

    Aga kuulsa kukesupi pakil oli uhke värviline kukepilt jah, Pakk ise oli sihuke särav ja hõbedane. Mul on siiani kukesupi maitse täpselt meeles. Jube soolane oli, praeguste standardite järgi.

    Meeldib

Kommenteerimine on suletud.