Kes kuulab podcaste

Mulle ei ole eriti silma jäänud, et blogijad kuulaksid podcaste. Võimalik, et keegi on kuskil midagi kirjutanud, aga ma ei ole tähele pannud. Aga äkki eestlased ei teagi, mida ma räägin, sest tegemist on ingliskeelse sõnaga, mis eesti vikis on lingitud sõnaga taskuhääling, mis maakeeli kõlab pisut pervolt.

Mina sain podcastide kuulamisest teada tänu oma lapsele. Tema blogisid ei loe, tema vaatas juutuubist tüüpe, kes koos pildiga asjalikke jutte räägivad, aga lisaks kuulas ta enne magama minekut midagi kõrvaklappidest ja kui ma küsisin, et misvärkon, siis ta ütles, et kuulab podcasti. Mulle ongi mulje jäänud, et enamasti kuulatakse neid enne magaminekut, sest teine kokkupuude vihjas täpselt samasugusele käitumisele. Jaaninädalal ööbisin ma ühes toas noormehega, kes samuti läks magama kõrvaklappidega ja kui ma küsisin, et mida ta kuulab oli vastuseks, et podcasti.

Mida mu laps kuulas, sain ma teada siis, kui me suvel käisime ema juures ja õhtul ei olnud midagi erilist teha ja siis ta andis ühe kõrvaklapi mulle ja ma kuulasin koos temaga. Ma enam täpselt ei mäleta, millest jutt käis, aga põhimõtteliselt oli tegemist ühe inimese raadiosaatega, kus ta võttis kokku erinevad ühiskondlikult olulised teemad ja kestis see umbes tund aega. Rääkija oli ameeriklane ja kuna ma kunagi varem ei ole ingliskeelt ilma pildita kuulanud, siis ma olin enda üle meeldivalt üllatunud, kuna ma sain kõikidest sõnadest aru. Ma arvasin, et ma oskan halvemini ingliskeelt. Filmi vaadata või päriselus suhelda on ju üks asi, sest saab muid märke ka jälgida, aga ainult teksti kuulates peab ikka kõigest aru saama, sest muidu pole ju mõtet aega raisata.

Võimalik, et podcastide kuulamine on pigem nende noorte huvi, kes on ingliskeeles väga kodus. No mu laps suhtles rohkem netis kui päriselus ja gümna lõpueksamil inkas maksimumtulemust saada polnud talle mingi küsimus. See jaanipäevane noormees oli oma esimesed eluaastad Ameerikas elanud ja koolis käinud, ilmselt oli ka talle see loomulik keskkond.

Kuid tegelikult kuulan ka mina praegu regulaarselt ühte podcasti, mille nimi on Naistejutud ja mida teeb Daki, keda kõik blogijad võiksid teada. Tal on seal alati ka mõni vestluskaaslane. Loomulikult on see eesti keeles ja nemad ei lahka seal poliitikamaailmas toimuvat, vaid pigem teemasid, milledel naised lobiseda armastavad. Mulle meeldib. Daki teeb saadet kord nädalas ja ma kuulan millal meelde tuleb. Näiteks täna kuulasin enne selle posituse kirjutamist. Kuna mulle ei meeldi kõrvaklappe kasutada, kuulasin seda oma läpakast kõlaritega. Seadsin end mõnusalt diivanile teki alla pikali ja lihtsalt kuulasin, ega teinud sel ajal midagi muud.

Kuid rohkem ma mingeid podcaste ei kuula ka. Muidugi olen ma vanasti kuulanud raadiost saateid, kus inimesed konkreetsetel teemadel räägivad, aga see pole päris see. Samas netist saab erinevaid saateid ka suvalisel ajal järelkuulata ja siis see jälle on see, mida noored podcastideks kutsuvad.

Kas teie kuulate netist mingeid podcaste? Ma saan aru küll, et intiimne teema, et mida teie enne magamajäämist voodis teete, aga ikkagi. Kõik mu lugejad ju ei maga kellegagi koos voodis, et neil seal midagi paremat oleks teha.

kapp

Vaatasin arvutist pilte, mida võiks postitusele lisada ja leidsin foto aastast 2004, kus on mu laps ja Käpp. Ainsad koduloomad, kes meil kunagi elasid, oli kaks viirpapagoid. Fotole on jäänud emane, kelle nimi oli Käpp. Teine oli isane, sinist värvi ja tema nimi oli Kell. Me kahte eri soost lindu ostes arvasime, et äkki nad moodustavad omavahel paari ja neil on tore kahekesi olla, aga tegelikult nende iseloomud üldse ei sobinud. See Käpp oli suht ülbe ja polnud üldse Kella õrnutsemisest huvitatud.

17 comments

  1. Hmm, ma küll arvasin kogu aeg, et see on podcast… Aga ma kuulan nt Memokraadi blogist neid globaalsete eestlaste lugusid. Ja siis diamandis.com pealt Peter Diamandise exponential wisdomi asju. Jube huvitavaid asju saab teada. Niisama lobavärki ma seni pole viitsinud.

    Liked by 1 person

  2. Podcast on ikka jah see asi 🙂

    Mina ei kuula, sest ma ei suuda räägitavale jutule keskenduda. Ma ei kuula raadiot ka, sest ma ei saa niikuinii aru, mida seal räägitakse, mõte läheb uitama ja ma ei oska süveneda niimoodi. Ma pean ikka lugema, kui ma asjadest aru tahan saada (sel põhjusel ma ei vaata ka dokfilme).

    Muidu inglise keeles olen ma päris kodus, keelest aru saamisega mul probleeme ei ole, keskendumisvõimega on pahasti ja ma ei oska ka ette kujutada, mis olukorras mul peaks olema nii palju aega, et mingit sisulist teksti kuulata?

    Meeldib

  3. mina kuulan podcaste, rohkem kui kümmet. aega on mul selleks rattaga tööle sõites ja jooksmas käies (mina nt ei suuda muusika saatel joosta, rütm segab). eesti omadest: globaalsed eestlased, popkulturistid, investeerimisraadio ja siis ports raadiosaateid, mida podcastina ka levitatakse (ööülikool, müstiline venemaa, rahva oma kaitse, uus raamat). ingliskeelsetest radiolab, freakonomics, the moth, story collider, in our time, no such thing as a fish.

    Meeldib

  4. Mina ka üks kuulajatest, juba päris mitu aastat 🙂 Tavaliselt, kui koertega kepikõndi teen. There’s No Thing as a Fish üks mu kindlatest lemmikutest. Lisaks proovin Eesti raadio saateid kuulata, kuigi pole väga järjepidev. Leidsin hiljuti ühe väga hea rakenduse – Pocket Casts – mida nüüd kuulamiseks kasutan.

    Liked by 1 person

  5. Ma ei ole blogistaja vaid lihtsalt üks vahel-juhtun-siin-ja-mujal-lugema, loodan, et vastata võib ikka 🙂
    Kuulan eestikeelseid podcaste (inglise keel ei ole piisavalt hea). Mõned olid juba loetletud siin.. aga lisaks näiteks ka Käbi ei kuku.. ja Halloo Kosmos. Sisustan sedasi pikemaid autosõite (kui üksinda sõidan) või pikemad jalutuskäike/kepikõnnitiire.
    iPhone’il oli kohe olemas eraldi mõnus võimalus nende otsimiseks ja kuulamiseks, otseseos kah mugavaks tehtud, lükkan kõrvaklapid sisse ning pooleliolev podcast kohe jätkumisvalmis. Eelmisel telefonil ei olnud.

    Meeldib

    • muidugi kõik võivad kommenteerida.
      jah, ma olen ka hallo kosmost kuulanud. vandenõuteoreetikutest kunagi kuulasin, maru huvitav oli. ja kunagi tegime maja hoovis naabritega grilli, siis kuulasime ka.

      Meeldib

  6. Kuulan vähem kui tahaksin, aga pikemat bussi-, rongi-, autosõitu sisustan tihti nendega. Tavaliselt kuulan mingeid prantsuse raadioprogramme (muuhulgas keele arendamiseks) https://www.franceculture.fr/ laeb oma podcastid mulle ise telefoni, kui meeles on nad seal avada (või mis oleks õige öelda), siis saab ka ilma netiühenduseta kuulata. Eesti omadest Halloo Kosmost, aga seda enamasti siiski enne magamaheitmist voodis järelkuulamisest.

    Liked by 1 person

  7. Sisustan oma üsna pikkadel jalutuskäikudel aega just audioraamatute või podcastidega, mille enda jaoks juba ülikooliaastatel avastasin. Mul on telefonis rakendus nimega Podcast Addict ja seal üle 20 erineva podcasti/raadiosaate, mida jälgin, kuid iganädalaselt kuulan neist vaid umbes kolmandikku. Igatahes olen suur podcastide fänn 🙂

    Liked by 1 person

Kommenteerimine on suletud.