Autismist, vaktsineerimisest ja valetamisest

Alustuseks märkus, et mulle ei meeldi 1. aprill. Ma tarbin liiga palju sotsiaalmeediat ja uudiseid ja mulle ei meeldi, et ma ei tohi midagi uskuda. Niikuinii on igapäevane meedia valesid täis, ma ei taha, et mingi päev on valetamist veel rohkem. Muarust on see kehv nali, kui keegi lihtsalt valetab ja arvab, et tegi nalja. Nali on nali ja valetamine on valetamine. Siga lendab on veel enamvähem nali, sest tiibadega sealaadne lendaja oleks naljakas vaatepilt. Kuigi jah, tegelikult oleks see ikkagi vale, sest seda tehakse niisama. Niisama selleks, et valetada. Võite mind autistiks pidada, kui arvate, et ma ei saa “heast naljast” aru ja kutsun seda valeks.

Kuid ma leidsin täna FB kaudu Edasi artikli “Kariina Laas: veelkord autismist, ema silmadest & vaktsiinidest” ja see artikkel on naljast kaugel. Ma leidsin, et seal artiklis on jutt, mida peaks rohkem inimesi teadma ja otsustasin seda oma blogis jaotada ja kommenteerida.

Mul on oma seisukoht vaktsineerimise kohta, aga ma pole kunagi pidanud oluliseks seda välja öelda ja ma pole lugenud kõiki neid artikleid, mis viimastel aastatel vaktsineerimise poolt ja vastu räägivad. Seepärast pole ma kunagi aru saanud, miks lapsevanemad otsustavad oma lapsi mitte vaktsineerida. Ma olen aru saanud, et räägitakse, kuidas vaktsineerimine surmavate nakkushaiguste vastu võib põhjustada autismi. Minu jaoks puudub sellises seoses igasugune loogika ja muarust on päris jube, et tänu lapsevanemate otsusele lapsi mitte vaktsineerida, on olnud haigusjuhtumeid neile haigustele, mis on aastakümneid tänu vaktsineerimisele arenenud maailmast kadunud. Mina vaktsineerisin oma lapse iga kord, kui seda teha soovitati. 21 aastat tagasi ei olnud meil ka vaktsineerimisvastast liikumist. Kuid ma arvan, et ma tegin õigesti.

Ma ei ole end kunagi näiteks gripi või puukide vastu vaktsineerinud. Gripp on, muarust, suht lihtne haigus ja ma võin selle saada küll, pole probleemi. Ma olen piisavalt terve inimene, ei tee too gripipoiss mulle midagi erilist ja ma võin kodus rahulikult põdeda. Puukidega läks mul ka hästi. Lugejad vast mäletavad, et ma sain kaks aastat tagasi borrelioosi, mis pani mul õla natuke valutama ja millest ma nädalaga lahti sain. Võimalik, et mul lihtsalt vedas, sest borrelioosi pärast on inimesed ratastooli jäänud, aga ma arvan, et mul on tugev tervis. Borrelioosi vastu ei saa vaktsineerida ka.

Ma vaktsineerisin end viimati 2008. aastal, kui me käisime Tuneesias, elasime seal läbi väikese liiklusõnnetuse, ega leidnud arsti, kes meie haavu oleks puhastada soovinud. Vot siis tulime koju ja tegime igaks juhuks süsti teetannuse vaktsiiniga, sest selle haiguse saamiseks puudus mul igasugune huvi. Mina, täiskasvanuna, vastutan oma haigestumise eest, kui samamoodi vastutasin lapsevanemana ka oma alaealise lapse eest. Vastsundinu ei saa otsustada, kas lasta end süstida, kogu vastutus on emal ja isal. Muidugi on keeruline otsustada, kui ühelt poolt paistavad ravimatud leetrid ja teiselt poolt ravimatu autism. Ainus vahe on see, et nii leetrid, mumps kui punetised on väga nakkavad, autismi päritolu kohta pole piisavalt andmeid, kuid kohe kindlasti pole tegemist nakkushaigusega. Kuidas sai keegi üldse tulla järeldusele, et vaktsineerimine põhjustab autismi? Lihtne – ta valetas, sest talle maksti piisavalt.

Tolles artiklis, mida ma täna lugesin, on selle suure ja imeliku vale ajalugu kenasti kirjas. Vale oli avalikult saadaval 12 aastat enne kui see teadusartiklite alt ära kustutati, sest saadi teada, et tegemist oli puhta valetamisega. Kinnimakstud valega. See ei olnud mingi Vakra, kes lihtsalt kirjutas ebahuvitava jutu maha, selleks, et paberit kätte saada. Too teadlane on sisuliselt süüdi, et meil on uuesti hakanud levima ohtlikud haigused, mida pikki aastaid enam ei olnud. See mees on süüdi, et inimesed on mõelnud, et mida nad valesti tegid, et neile autistlik laps sündis.

Samas ma olin rasedana õnnelik, et mul olid tuulerõuged ära olnud, sest siis oli tuntud tõsiasi, et kui ema on rasedana tuulerõugetes, siis on ka tulevasel lapsel mingid suured terviseriskid. Mina ei tea millised, kuid muarust on loogiline, et ema peab oma lapse heaolule mõtlema ja nakkushaiguse tekitajad on teada ja neid saab vältida. Autismi põhjused on keerulisemad, kui bakterid või vigastused ja pole teada, mida peaks vältima. Kuid väiksema autismispektri häirega lapsest saab piisava teraapiaga täiesti normaalselt funktsioneeriv täiskasvanu ja paljud geeniused võivad oma geniaalsuse autismi arvele kirjutada. Kõigil nii hästi ei lähe, aga suht nõme, kui su vaktsineerimata laps saab haiguse, mis võib põhjustada tema surma ja sa tead, kuidas seda vältida oleks saanud.

flying-pig

No vaadake seda pilti, ei ole ju naljakas? Siga on väga õnnetu näoga ja ei paista isegi väga elavat.

12 comments

  1. Mind häirib see, et tänapäeva vaktsineerimiskalender on jama täis ja kui tahad arstiga vestelda, siis normaalne vastus on umbes nagu lotovõit. Noh et see leetrid-mumps-punetised, mis nüüd suur teema. No võib-olla tahaks usehi leetrite ja mumpsi vaktsiini aga punetised oleks hea tüdrukul läbi põdeda, sest see haigus on ohtlik rasedale (õigemini lootele) ja mul punetiste põdemisest eluaegne immuunsus aga vaktsiini mõju kaob just täisealiseks saamiseks ära. Või siis hepatiit, no võib laps nii mõnegi hepatiidi saada (parem mitte, mu ema lapsena oli) aga pigem mitte B-hepatiiti, seega mu jaoks väga ebaloogiline aeg vaktsineerimiseks. No mõnef küsimused on veel – et miks nii palju vaktsiine korraga (ärge rääkige sutsakate arvust) ja miks nohuseid lapsi vaktsineeritakse jne.

    Meeldib

    • ma arvan, et see sõltub perearstist. mul on eriti kehv perearst. borrelioosiga oli ka nii, et ma ütlesin talle, et mul borrelioos, ta ei uskunud. ma sundisin teda, et mul on vaja teha vereproov, mis seda tõestaks. aga hea, et ma üldiselt olen terve, kui jääks haigeks ja ise ei tea, mis mul viga on, siis ma sügavalt kahtlen, et tema seda välja oskaks mõelda. mu lapsel on teine perearst, kellega nii mina kui laps oleme alati rahul olnud, aga tallinnas on perearsti vahetamine võimatu.

      Meeldib

  2. Mulle tehti teetanuse vaktsiin viimati EMOs nii, et keegi isegi ei küsinud mu käest, kas ma tahan 😀

    EMO arstid mu kogemuse kohaselt niikuinii ei ole eriti jutukad ka.

    Õnneks ma olen väga vaktsineerimise poolt ja lasen end vaktsineerida vasakult ja paremalt, kus aga pakutakse (gripp jms), nii et ma ei teinud sellest suurt probleemi.

    Meeldib

  3. Ma olen korra oma 37 eluaasta jooksul tõsimeeli arvanud, et ma olen suremas…ma olin gripis (ja ma olen enne seda ikka igasugu jamasid läbi põdenud :D). Ei olnud lihtne haigus. Ja nagu kiuste just sel aastal oli vaktsiin samale tüvele, mis mul saada õnnestus (erinevalt eelmisest kahest aastast kui tüvi, mis laialt levis, oli teine kui vaktsiinis jagatu. On ilmselge, et just seepärast olin ma otsustanud mitte vaktsineerida. Nüüd naljaga pooleks luban järgmisel hooajal reisida läbi kõik maad, kus erinevate tüvede vastu vaktsiini saaks, et ikka kindel olla, et rohkem seda õudust läbi ei peaks tegema. )

    Meeldib

  4. Aga mõtle natuke laiemalt, sina põed grippi kergelt, aga võid nakatada kedagi, keda ei või vaktsineerida ja kes põeb seda väga raskelt…
    Mul on omal üks lastest selline, keda vaktsineerida ei tohi, seepärast puudutab see teema mind eriti.

    Meeldib

    • ma olen selline imelik inimene, et ma ei ole haige. ma viimase kahe aasta jooksul puudusin koolist vist 1 päev haiguse pärast. mu nohu läheb üle tunni ajaga ja köha on mul suitsetamisest. külmetushaigusi mul igal aastal ei olegi.
      ja kui ma olen haige, siis ma olen kodus, ma olen ju niikuinii enamuse aja kodus, siin pole mul kedagi nakatada.

      Meeldib

  5. “See mees on süüdi, et inimesed on mõelnud, et mida nad valesti tegid, et neile autistlik laps sündis” – teooriaid autismi kohta, mis süüdistavad vanemaid, on ennegi olnud, nt külmkapiemade teooria, liiga vanade isade teooria ja nii edasi.
    Õudselt kasulikud ja elu edasiviivad teooriad kõik, häh.

    Meeldib

  6. Kui ma pilti vaatan, meenub lapsepõlv, mil ema igale kukkuvale esemele järele mühatas:”Nägid,kuidas siga lendas…”

    Meeldib

  7. ” Me ei tea praegu veel täpselt ühte kindlat põhjust…”…Põhjusi mälutakse ühest suunurgast teise. Aga maailmas räägitakse üha enam sellest, et autismipuhang sai alguse esoteerikahullusest, inimesed ajasid oma ajukeemia puntrasse, tekitasid endile paralleelmaailmu, millest edasi-tagasi hüppamine tekitab autismi laadseid tundeid. Usun seda rohkem kui vaktsiinihullust.Samas ei mõista,kuidas siis lapsed selle esoteerikahullusega seotud on…Platsenta kaudu või?(muig)

    Meeldib

    • Arvestades, et enamus inimesi, kellel mina aspergeri-laadseid tunnuseid tean, on põhimõttelised esoteerikavihkajad, siis ma ei imesta, et vaenlane nimekirja sattus 😛
      Lugesin paar päeva tagasi artiklit esoteerika puhangute kohta, tavaliselt langevad need kokku keeruliste aegadega ühiskonnas. Eestis näiteks 90ndad ja ka nüüd. Kui kõik tundub ümber lagunevat, hakatakse esoteerikast paremat tulevikku otsima. Siit oleks põhjuste loogikat kergem arendada, kui otse esoteerikast.

      Meeldib

Kommenteerimine on suletud.