Uus ja vana: Raua tänava saun

Ma kunagi luusisin Tallinnas fotoaparaadiga ringi, et vaadata, kuidas majad muutuvad. Nagu te isegi teate, siis väga kiiresti muutuvad. Näiteks: tegin 2012. aastal postituse Vana-Kalamaja tänaval asunud leivapoest, millest tolleks ajaks polnud midagi põnevat saanud, kuid praeguseks asub samades ruumides Kalamaja tuntuim kõrts “Tops” ja ma arvan, et enamus inimesi kujutab ette, kuidas too Tops on seal terve igaviku olnud. Aga, vot, ei ole. Peaks end Kalamajja vedama ja seal jälle uue pildi tegema, sest nüüd on sinna nurga peale jälle hulk uusi maju kerkinud.

Kuid täna näitan hoopis Kadriorus Raua tänava (endine Gogoli tänav) sauna täielikku muutumist. Avastasin arvutist, et olen seda sauna 2012. aastal pildistanud ja teadsin, et enam see küll samasugune välja ei näe. Eelmisel nädalal käisin ja tegin uue pildi. Kui ei teaks, ei tunneks äragi.

This slideshow requires JavaScript.

Majaesist vaadates jääb silma, et autosid on juurde tulnud. Sauna vastas on 21. keskkool ja 2012. aasta pilt on tehtud õhtul, kui kool oli juba läbi. Kuid naljakas on see, et 2012. aastal paiknes majas, lisaks saunale, veel ka kellassepp, kes oskas võtmeid teha. Ja juuksur. Praegu on seal kohvik “Fe”, kus ma käinud ei ole, aga reklaam lubab, et “Raudselt maitsev.”

Tegelikult pole ma selles saunas ka kunagi sees käinud. Ma noorena käisin enam-vähem kõik kesklinna ühissaunad läbi, aga sinna ei sattunud. Ei teagi miks. Praegu ei mõista ma ka, et miks ma üldse ühissaunades käisin. Mul on enamustes Tallinna üürikates olnud sees soe vesi ja vann. Viimastel aastatel olen ma keskmiselt kaks korda aastas saunas käinud: jaanipäeval ja aastavahetusel. Sest me käisime seltskonnaga neid eestlastele olulisi tähtpäevi tähistamas Saaremaal, kus on saun. Viimane aastavahetus jäi vahele. Ma sinna Saaremaale tahaks küll, aga et ma tahaks kuskile avalikku ühissauna, seda kindlasti mitte. Kui eestlase tunneb ära selle järgi, et talle meeldib saun ja SPA, siis ma pole eestlane.

Aga tulles tagasi Raua tänava juurde, siis, peale remondi, on seal kandis toimunud veel positiivseid muudatusi. 2012. aastal oli nurga taga mingi kahtlane pildjardiurgas. Kus ma ka pole käinud. Sorry, kui keegi on käinud ja tegemist oli peene kohaga. Kuid muarust on noortekeskus kuidagi siivsam asutus, kuigi ma ei tea, mida seal tehakse. Kopli noortekeskus oli mu kooli vastas ja seal ma tean, et oli bändiruum, kus noored said muusikaga tegeleda ja virtuaalreaalsuse prillid, mida me pidime proovima minema, aga jäigi käimata. Mida Raua tänava noortekeskuses teha saab, ma ei tea. Äkki piljardit mängida?

Aa te olete Raua saunas käinud? Ma olen ainult telekas näinud, kuidas Reet Linna seal kodutuid peseb.

5 comments

  1. Ma ilma saunata sureks vist suht kähku välja, aga vot ühissauna ma küll minna ei taha. Ma ei taha isegi spaades ja spordiklubides saunas käia, sest seal on nii mõttetu ja leili visata ei tohi. Minu saun on 100 kraadi (90 on miinimum, mida ma aktsepteerin), kaseviht ja õlu. Kui mul oleks veel sauna kõrval jõgi ka, nagu ühel mu sõbrannal on, siis ma sisuliselt elaksin seal saunas.

    Meeldib

    • Jaa, mulle ka selline saun meeldiks. See Saaremaa saun on mere ääres, aga meri tundub alasti ringisuplemiseks liiga suur. Ma olen järve ääres olnud saunades käinud, see on küll paradiisilaadne tunne.

      Meeldib

  2. Muidugi olen Raua saunas käinud. Üheksakümnendatel olid seal linna tuntuimad tunnisaunad:)
    Oma saun oli mul sel ajal ka. Ratastel. Eritellimusel keris, ventilatsioon ja külmavee-dušš!

    Meeldib

    • Oo, sa oled siis tõsine saunalemb!
      Ma 90ndatel linna ühissaunades käisingi, aga tunnisaunadest meenub vaid Viru tunnisaunad, mis sel ajal umbes ööklubi Amigo kohas asusid.

      Meeldib

  3. Tantsupeolisena olen käinud, sest ööbisime seal vastas koolis. Riideid vahetada oli suht kitsas, aga no palju naisi oli ka. Ilmselt rohkem kui seal tavapäraselt. Muidu normaalne.

    Liked by 1 person

Kommenteerimine on suletud.