Ma ei ole su käskija ja sa ei ole mu ori

Ma eile sattusin ühe psühholoogilise testi peale, mis tundus huvitav. Test selgitab välja milline on sinu Kire Arhetüüp (Desire Archetype) ehk mis on see, mis sind seksis erutab. Testi saab teha siin. Kui oled juba piisavalt siin maailmas elanud, siis juba tead, milline sa oled ja mis sulle meeldib. Inimesed, kes ütlevad, et halb test ja ma pole üldse selline, on testis kas kogemata või meelega valetanud või nad lihtsalt ei tunne end. Kuid seal testi lõpus saab oma tulemustele selgituse ka ja see oli mulle kui noorele psühholoogiahuvilisele juba põnev. Ma küll tean, milline ma ma olen, aga ma ei oska alati öelda, miks ma selline olen nagu olen.

Kuid on mingid asjad, milline ma ei ole. Ma tegin testi kaks korda ja teisel korral vastasin nii, nagu ma tegelikult ei mõtle. Ma tahtsin teada, mis on see, mida SUB ja DOM täpselt teevad ja miks neile see meeldib. Põhimõtteliselt ma tean, mida sellised mängud endast kujutavad. Minu vaatepunktist on tegemist inimestega, kes on paarissuhetes kõigepealt metsikult armunud ja mõne aja pärast selgub, et nad on jälle vägivaldsesse suhtesse sattunud. Viimastel aastatel jõuab aina rohkem ajakirjandusse jutte, kus inimesed elavad koos ja üks partneritest hoiab teist nii vaimse kui füüsilise vägivallaga nii ohjes, et kõrvaltvaatajad ei saa aru, miks inimene ära ei lähe, kui teda sisuliselt piinatakse. Üldlevinud arusaam on, et kui laps näeb lapsepõlves, kuidas tema vanemad käituvad, siis ta satub täiskasvanuna ise samasugusesse suhtesse, isegi kui ta oma ratsionaalse mõtlemisega teab, et see on halb ja ennastkahjustav. Kuid kõik inimesed, kes vägivaldsesse suhtesse on sattunud, pole alati perekonnast, kus isa peksab ema või vastupidi.

See kire arhetüübi graafiline kujutis on selline:

Kire arhetüüp

Sisuliselt ühendab SUB ja DOM tüüpe see, et nad on kergelt haavatavad. Kuid SUB tüübil on vajadus teiste elu kaunimaks teha läbi nende ennastsalgava hoolitsemise ja DOM tüüp tahab olla vaba igasugusest välisest kontrollimisest. Väidetavalt tuleb DOM tüübi probleem sellest, et lapsepõlves öeldi talle, et ole tugev, ära nuta ja siis ta surus oma tundliku külje alla. SUB tüübiga on vastupidi, tema jaoks on vajalik oma tundlikkust teistele demonstreerida. Ainus asi, mida selle graafiku järgi neil kummalgi ei ole, on “affection.” Ja siin tulebki mängu see keeruline asi, millest ma aru ei saa ja ilmselt ei saa ka need DOM ja SUB aru. Eesti keelde tõlgituna on “affection” kiindumus, “affectionate” on südamlik ja “affectionately” on hellalt. “Disaffection” on rahulolematus või võõrandumus.

Kuna minu jaoks on arusaamatu, kuidas on võimalik kellessegi kiindunud olla siis, kui ta mulle haiget teeb ja pidevalt kontrollida tahab või vastupidi, et teine inimene tahab, et ma teda kontrolliks ja üritab mu ees lömitada, siis mul selliseid suhteid pole olnud. Minu jaoks on ka armukadedus suht võõras tunne. Ma ei taha kedagi omada ja ma ei taha, et keegi minu omanikuna käituks. Mulle ei meeldi kurjad inimesed.

Ma tunnen kurja inimese ära juba siis, kui ma tema pilti näen. Kurjadel inimestel on kurja inimese nägu. Kui ma nägin tiktokis seda meedias paljuräägitud Austraalia poissi, siis mul ei tekkinud mingit kahtlust, kellega on tegemist. Tiktok on selliseid mehi täis, kes teevad kurja näoga videosid ja ütlevad ja näitavad välja, kuidas neile meeldiks kedagi karistada. Mulle pole kunagi meeldinud, kui keegi mu peale karjub ja ma ei karju teiste peale. Kellegi peale karjumine näitab, et sul on oma emotsioonidega halb suhe ja emotsioonid kontrollivad sind. Täpselt see, mida seal testiski öeldi – juba lapsena ei lubatud sul emotsioone tunda. SUM ja DOM sellepärast sobivadki, et nad tegelevad allasurutud emotsioonide vabastamisega teise abil. Võimumängud.

Ma ei tea, miks SUBid aru ei saa, kes neile ohtlikuks võivad osutuda. Mind on netis aeg-ajalt DOMiks peetud. Septembris kirjutas mulle FB messengeri täiesti võõras täiskasvanud eesti mees ja hakkas ajama mingit iba, kuidas ta tahaks mu orjapoiss olla. Rääkis vitsaga peksmisest ja kuidas ta kannab põlle, mis kogu selja paljaks jätab. Ma üritasin nalja vastu teha, sest ma arvasin, et see on nali. Ega kirjutades ju ei näe, kas teine naerab ka, aga ta rääkis ikka orjapoisi juttu ja et ta häbeneb. Äkki häbeneski, ma ei tea, kuidas see häbenemine veel käib. Ma üritasin teda psühhoanalüüsida, aga ta ajas oma joru. Võimalik, et ta tegelikult on hoopis DOM, ma ei tea. Ma ei tea, kuidas need vägivaldsed suhted alguse saavad, sest muarust on mängimine naljakas, aga teine peab ikka ka naerma ja head nalja tegema.

Ma olen kõrvalt jälginud, kuidas tütarlaps kõigepealt kurtis, et mees, kellesse ta on ülepeakaela armunud, kohtleb teda väga halvasti. Ja kui see tütarlaps leidis endale uue mehe, siis kohtles tema seda meest sama alandavalt, kui teda oli koheldud. Kuid see suhe lõppes tal suht kiirelt ära. Kui paljudes SUBdes on DOMi jooni?

Mul on olemas nii Pleasurer-i kui Beloved-i jooned. Mulle meeldib, kui teisel on hea ja mulle meeldib, kui teine on minuga hea. Mõlemal peab sama hea olema, võrdselt. Ma lugesin, et DOM ja SUB mängude juurde kuulub ka orgasmi ärahoidmine. Sellest ma ikka üldse aru ei saa. Mina pean saama ja tema peab saama.

Et jah. Ma pakun, et inimesed peaksid oma emotsioonidega paremini läbi saama. Põhiline emotsioon, miks SUB DOMi juurest ära ei jookse, on hirm. Miks inimene saab kokku inimesega, kes temas hirmu tekitab? Mõnikord ma kahtlustan, et need inimesed tunnevad oma emotsioone nii vähe, et nad arvavad, et hirm ongi armumine. Hirm, et teine ei armasta mind, hirm, et ma pole piisavalt hea tema jaoks, hirm, et ta on mu maha jätnud. Gaslighting ja ghosting töötavad ka hirmul ja tekitavad seotust. No ja lõpuks nad ei julge ära joosta, sest dom on tekitanud sellise hirmuõhkkonna, et ta usub neid ähvardusi, mida teine lubab kõik teha, kui ta maha jäätakse. Mõned teevad ka, aga enamasti on need tühised lubadused, mida pole võimalik täita, kui hirmu poleks.

Ning teine kummaline emotsioon, mida inimesed armastusega seotuks peavad, on armukadedus. Ma ei saa sellest ka aru. Armukadedus on ju omanikuinstinktile rajatud. Armastus on tunne, kus sulle meeldib keegi ja sa tahad, et tal oleks hea ja sul oleks hea. Kui talle meeldib keegi teine rohkem, no siis ta ilmselt ei armasta sind, lihtne. Ei saa ära keelata, et teisele ei tohi enam keegi meeldida. Ma võin teda edasi armastada, kui ta mulle ikka päriselt meeldib. See kogu jutt ilmselt selgitab väga hästi, miks ma üksinda elan. Muarust on nii SUBdel kui DOMidel mingi hirm üksindajäämise ees. Neil peab kogu aeg suhe olema, üks lõppeb, teine algab.

12 comments

  1. Väga hea postitus, nagu alati. Testi teen hiljem ka. Kirjutama ajendas see, et ka mind on dominaks peetud internetis, mis mulle, sarnaselt sinuga, palju nalja pakub. Sest minu jaoks on igasugune vägivald erutuse vastand. Samas, tuleb tunnistada, et mul on olnud partnereid, keda minu pisarad on seksuaalselt erutanud. Ja, noh, üsna häiriv.

    Liked by 1 person

    • Väheses koguses vägivalda on voodis isegi erutav, aga ma seda rollimängu ei taha, kus üks on pikka aega kuri ja teine on alluv. Ma ise ei suuda teisele haiget teha, isegi kui ta küsib. Laks tagumikule on hea, aga mitte mitu korda. Ehk ma pigem olen sub, aga mitte pikalt ja koguaeg. Ma ise ei oska seda õiget laksu anda 😀

      Meeldib

  2. Ainult kommunistid arvasid, et kui lapsed oma ideoloogiaga läbiimmutada, siis tuleb välja ustav kommunist.
    DOM võtab vastu otsuseid SUB kiidab heaks. SUB ei jooks ära sellepärast et tal on mugav ja kui tal on hirmukompleks, siis tunneb ta hirmu enda tühisuse ees ja sellepärast ongi ta SUB.SUB võib vabalt teises seltskonnas käituda DOMina Armukadedus on see kui su kallim pöörab kellelegi teisele ebaproposionaalselt suurt tähelepanu ja see paneb paremal juhul mossitama, halvemal juhul tahad täpsemalt teada. 🙂

    Meeldib

    • Seal kirjutab, et dom nõuab, et sub talle täpselt ütleks, mida ta tahab, et temaga vahekorra ajal tehakse. Sa oled mingi halb dom, kui sa ilma vastaspoole huvita ise otsuseid vastu võtad.

      PS! kõik poliitikud tahavad oma ideoloogiat rahvale peale suruda ja hirm on parim, mis paneb inimesed kõikide lollustega nõustuma. teine hea abivahend on madal haridus. nõuka ajal oli keskharidus kohustuslik ja kogu haridus tasuta. praegu piisab, seaduse järgi, põhiharidusest.

      Meeldib

      • Sulle kirjutatakse eesti keeles, et SUB kiidab heaks, ei sa loed seda mida tahad.Kui halb siis on halb.
        Hirm on ainult alalhoiu instinkt. Kõiksugu foobjad on ka seotud automaatse paanilise käitumisega ja inimene teadvustab et ta ei taha seda olukorda see ongi hirmu tundmine. Hirm iseenesest võib kasvada paanikaks, kuigi midagi ei tegelikult ei toimu, sest kartmine on ainult vältimine. Paanika on see faas kus enam mõte ei tööta ratsionaalselt. Sarnasel moel toimub ka orgasm. 🙂

        Meeldib

        • Me mõistame hirmu erinevalt. Mul on väga raske nimetada midagi, mida ma kardan. Kõrgus tuleb esimesena meelde. Ja ka see on täiesti põhjendamata hirm ja ma ei tea, milline sündmus minevikus on nii tugev olnud, et see põhjendamatu hirm siiani töötab. Õnneks on see hirm mul suhteliselt pisike ja ei tekita imelikke olukordi. Tean inimest, kes täiesti turvalises kohas tundis kõrgusekartust. Hirm ongi siis, kui inimene ei oska endale ratsionaalselt ära põhjendada, et olukord on täiesti normaalne. Emotsioon on tugevam kui ratsionaalne mõtlemine ja võime olukorda hinnata. Paanikahood on juba haigustega seotud. Tavaline vaimselt terve inimene ei koge neid kordagi elu jooksul.

          Ma olen nõus, et orgasmi ajal mõte ei tööta ratsionaalselt, aga samas on see seotud otsese ja sihipärase füüsilise ja vaimse stimuleerimisega. Vaimsel teel ilma füüsilise stimuleerimiseta orgasmi jõudmiseks peab ikka ülihästi oma vaimset ja füüsilist keha valdama. Seda ma ei oska.

          Meeldib

        • Kõrgust kardavad kõik isegi loomad. Kõrguse kartus ongi juba paanika, sest ta ei allu mõtlemise ja see ongi hirmus. Mõnel hakkab rõdu peal ka ringi käima. Ekstreemsportlased nende kirg ongi see hirmu tundmine.
          Emotsioonidega on nii kui 10x õelda et mingi asi on hea siis sa hakkadki seda heaks pidama kui sa mõistust ei rakenda juhuslikult. 🙂

          Meeldib

        • Jube keeruline on mõõta, kui suur kellegi hirm on, aga väidetavalt igasugused parkuurijad sellepärast suudavad mööda seina ronida, et nende kõrguse jm sarnane hirm on üliväike. Teadlased oskavad seda analüüsida, mida keha vähem või rohkem toota oskab.

          Meeldib

        • Ega emotsiooni ega hirmu suurust saagi mõõta kuidas sa ikka mõõdad kujutlust. Kuipalju see kujutlus sind segab või täielikult halvab on igal ühel erinev.

          Liked by 1 person

  3. Siin postituses on tegelikult mitmest asjast segamini kirjutatud, mis ei ole seotud. Sina kirjeldad valdavalt vägivaldset suhet, kus võimupositsioonil partner on vägivaldne n.ö nõrgema partneri suhtes. BDSM elustiili/seksi puhul on kaks täiskasvanut omavahel rollide üle arutanud ja andnud vastastikuse nõusoleku, mille puhul toimub järjepidev nõusoleku kinnituste leidmine ja küsimine. SUB poole argumentide mõistmiseks saab kuulata nt Ask a sub podcasti (Lina Dune on 24/7 D/s suhtes olev naine).
    Test ise annab tõesti üpris reaalse tulemuse, selles osas on sul õigus.
    Seksiga seotud D/s dünaamika võib tekkida suhtes pärast aastaid kooselu, mis oli minu kogemus. Rääkisime põhjalikult läbi oma tekkinud seisukohad ja vaatasime, kas oleme omavahel dünaamikaga nõus. Õnneks olid huvid vastastikused. Kindlasti ei ole mu partner mu juures selle pärast, et ta kardab mind. Pigem on ühised huvid ja mõlemal võimalik teise juuresolekul haavatav olla ilma hukkamõistuta. Seks on seotud paljude tabudega.
    SUB ja DOM rollid on täpselt sellised nagu partnerid kokku lepivad. Ei pea olema service sub, kes teise eest asju ära teeb. Ja Dom olemine ei pea olema seotud seksiga, nt findom roll.
    D/s rollide esinemine võib täiesti piirduda seksiga, mitte laieneda argiellu, ja mitte iga vahekorra ajal. Pigem on ikka tegemist situatsioonilise rollimänguga. Nt mees peal asend voodis võib tähendada 100%, et mees on alluv. Aga võib tähendada ka seda, et mees on jõupositsioonil. Puhtalt olukorrast tulenev. Huumor käib samuti rollimängu juurde.
    Orgasmikontroll on palju rohkem, kui orgasmi ära hoidmine. Kui see just ei ole eesmärk. Võib vabalt sisaldada orgasmi siis, kui DOM otsustab (nt kui sekundite lugemist kaasata, loen kolmeni ja sa pead lõpuni jõudma, siis juba tuleb partnerit eelnevalt põhjalikult tunda). Teine pool kontrollist on sunnitud orgasmid, kus SUB poolt pannakse korduvalt lõpuni jõudma. Meeste puhul saab ka ejakulatsiooni ilma orgasmita tekitada, mis võib vägagi ekstreemsena mõjuda. Jällegi, oleneb kuidas eelnevalt on kokku lepitud ja nõusolekuid antud. Lisaks orgasmiga seotud ‘chastity’ pool ja vahendid selle jaoks.
    Kui partnerile pakub naudingut valu tundmine, siis selle võimaldamine on väga meeldiv. Lisaks kindlustunne ja teadmine, et ta annab kohe märku, kui talle piisav ning laksu andmise ajal küsimine, kuidas ta ennast tunneb, ning kas oleks vaja juurde intensiivsust või pigem tagasi hoida. Selle juures veel DOM poole võimalus partneri keha imetleda.
    SUB ja DOM vahele jääb SWITCH, kes mõne partneriga võib olla domineeriv ja teisega alluv. Lisaks kasutatakse identiteedi kirjeldamisel sõna BRAT, ehk alluv pool, kellele meeldib tähelepanu ja muu eesmärgi saamiseks reegleid rikkuda.
    SUB poolt vahekorra ajal ette ütlemine, mida ta tahab, läheb BDSM vaatest ‘erotic humiliation’ alla. Jällegi, seks on paljude jaoks seotud tabudega ja kui panna partner panna kirjeldama sõnadega asju, mida tavaliselt inimesed seksides ei tee, siis see võib olla väga alandav ja rääkija jaoks selle tõttu erutav.
    Ühesõnaga, kui ei pakuta domineerimist kui seksteenust, siis on D/s suhe täpselt selline, kuidas partneritele sobib. Ei ole õiget ega vale viisi ja vägivald kui selline ei ole selle osa. Vägivald on lihtsalt vägivald.

    Liked by 1 person

    • Suur tänu põhjaliku selgituse eest. Ma sellepärast kirjutasingi, et ma üldse ei tea, kuidas dom-sub toimib. Ma tean, kuidas vägivaldsed suhted toimivad, aga seda ka pigem kirjelduste ja inimesetundmise abil, kui omast kogemusest.

      Meeldib

Kommenteerimine on suletud.