Rahva Raamatu maja

2005
Täna oli imeilus päev – päike säras nagu … päike taevas.

Jätkan oma mängu vanade ja uuendatud majadega.Käisin linnas asja ajamas ja tegin ära pildi majast, mille 1989 aasta taskukalendrilt leidsin. (Suurendamiseks kliki pilti)

1989

Maja ise on jäänud samaks, aga detailid ümber maja on muutunud. Paremale jääva maja nurga peale on tekkinud kasiino. (Mis seal ennem oli, kingapood?) Samuti oli Karja tänava otsas ´89 aastal läbisõidukeeld. Nüüd aga hoiatatakse vanalinnas autoga tuuritajaid ristumisest peateega. Apteek on endiselt oma koha peal.

Tegemist on päris tähelepanuväärse ehitisega, eriti mis puudutab mitte-ehituslikku külge. Rahva raamatu sõda Hugo Bossiga on kõigil vast veel meeles. Muideks see patt jääb K-erakonna linnavalitsuse kraesse – hilbud versus raamatud. Välja lendas ka galerii Vaal, kus ma alumises saalis polkat koos kukerpallidega harrastanud olen. Kes oli see Eesti tunnustatud graafiline disainer, kellega koos ma seda tegin, peab ilmselt saladuseks jääma.

Aga meeldetuletuseks stoorilain:

Pärnu mnt 10
Eesti silmapaistvaim juugendstiilis büroo-üürimaja. Siin elas kuulus advokaat, poliitik ja seelikukütt Jüri Vilms.
Eliel Saarineni projekteeritud hoone peasissekäiku valvasid keskmiste ärklite peal Jaan Koorti kavandatud egiptlaste figuurid.
2002 erastas maja 80 miljoni krooniga Margus Fink koos oma vene partneritega. Fink sundis rentnikke endaga uusi lepinguid sõlmima, tõrkujad tõsteti jõuga ukse taha (s.h. galerii Vaal).
Nii kasvas maja väärtus. Aasta hiljem ostis maja vandeadvokaat Viktor
Kaasiku firma OÜ Baltin 155 miljoni krooniga. Viimastel andmetel kuulub maja mingile Küprose firmale. Maja müüki uurib politsei.

E-Ekspress 17.06.2004