Kuidas mõtlevad rikkad inimesed

Aegajalt ilmub ajakirjanduses “õpetlikke” tekste teemal: Kuidas mõtlevad või tegutsevad rikkad inimesed. Kuna neid artikleid kirjutavad tavalised ajakirjanikud, kes teenivad raha palgatööga, võib täiesti kindel olla, et neil pole vähimatki aimu, kuidas rikkurid tegelikult mõtlevad. Näiteks sel nädalal võisid kõik lugeda kuidas maailma rikkaim mees Amazoni omanik Jeff Bezoz käis kosmoses. Või noh – selles kohas, kus on kokku lepitud, et kosmos algab. Tubli ajakirjanik võiks sellest kirjutada loo, et kui sa tahad ka nii rikkaks saada, pead sa suurelt unistama. Või mingi muu jutuke, mis inimestes alaväärsuskompleksi tekitaks. Tegelikult on tavalisel inimesel täiesti võimatu saada aru, kuidas mõtleb inimene, kes viimase aastaga teenis oma varandusele juurde umbes sada miljardit.

Ma olen raamatupidaja ja võimalik, et suudan ma numbreid vaadata täiesti ükskõikselt. Loen näpuga üle, mitu kohta on ja üritan mitte segi ajada. Kuid ma nägin ühte videot, mis väga kenasti tegi selgeks, kui rikkad on tegelikult maailma kõige rikkamad inimesed. Ma tegin graafiku:

Rahvaarv maailmas ja kahe maailma rikkaima inimesed varanduse väärtus 2021. aastal

Siin pildil on graafikuga võrreldud väga suuri numbreid. Alumine kõige lühem on 7,9 miljardit, mis on umbes praegune rahvaarv kogu maailmas. Ja kaks ülemist näitavad kahe rikka inimesed rikkuse suurust. Kui nende kahe rikka inimese raha kõikide maailma inimeste vahel ära jaotada, saaks igaüks 43 dollarit. Ümardame, et Eestis on 1,4 miljonit inimest. Kui Jeffi raha meie vahel ära jaotada, saaks igaüks 134 tuhhi. See on rohkem, kui keskmise palgaga (1428,- kuus) eesti inimene aastas teenib.

Ma ei kujuta ette, et mul oleks isegi üks miljard dollarit. See on tuhat korda rohkem, kui miljon dollarit. Arvestame, et dollar ja euro on umbes sama suured ja jätame raha ajaväärtuse mängust välja. Kui ma oleksin endale kunagi ostnud normaalse inimese maja näiteks 200 tuhande euroga (krooni ajal siis umbes 3 miljoniga, mis oli ikka väga uhke maja) ja muidu elanud, eesti mõistes, päris mõnusalt, alates sünnist kuni tänase päevani, siis ma oleksin oma elu jooksul, nibin-nabin, suutnud ühe miljoni huugama panna. Päriselt, ma tean, palju ma üksinda elamisele kulutan. Kui elada koos teise teeniva täiskasvanuga, läheb vähem raha ja lapsega natuke rohkem, kui üksinda elades.

Ma ei suuda ette kujutada, kuidas oleks omada 187 tuhat korda rohkem raha, kui ma olen terve oma eluga siiani kulutanud. Sellise eelarve tegemine enda jaoks oleks tõeliselt keeruline.

Esoteerikud räägivad, et rikkuse enda juurde meelitamiseks, on vaja kõigepealt ette kujutada, kuidas see rikkus juba ongi sul olemas. Ma suudan ainult mõelda, et kommunismi oleks vaja, mis kogu maailma rikkuse kõikide vahel võrdselt ära jagaks. Aga ma kahtlustan, et inimesed läheksid täiesti peast segi, kui kõikidel oleks ühel hetkel miljard dollarit. Vaevalt, et kõik kohe mõtleks, et nüüd lendan kuule. Pigem ikka, et lähen parem hulluks.

27 comments

  1. Kui Jeff Bezose vara väärtus on 187*10^9 (dollarit) ja maailmas on 7,9*10^9 inimest, siis peale vara laiali jagamist saaks iga inimene 187*10^9/7,9*10^9=23,6 dollarit.

    Su algne arutluskäik on samaväärne sellega et kui sul on 5 tuhat eurot ja 2 tuhat inimest siis peale vara jagamist saaks igaüks 2.5 tuhat eurot, aga tegelikult saab igaüks 2.5 eurot.

    Liked by 1 person

    • Ee, vahe ju ei ole 5 versus 2, vaid 500 versus 2.

      Ma ei teinud kogu maailma raha ümberjaotuse arvutust. Ma lihtsalt võtsin Jeffi rahast igal inimesele ühe miljardi – mitte jagamine, vaid lahutamine.

      Meeldib

  2. Aga kui kõigil inimestel oleks see miljard, siis vähemalt suur osa neist tahaks minna kosmosesse, Kuule ja väiksem osa vast isegi Marssi koloniseerida. Kuna need tööstusharud on eraturul hetkel Jeffi ja Eloni käes oleks neil laiali jagatud papp varsti mitmekordselt tagasi. Ehk siis igati win-win.

    Liked by 1 person

    • Kas Sa tahaks kosmosesse lennata? Mul küll puudub selle vastu igasugune huvi. Ma isegi ei saa aru, miks keegi peaks tahtma midagi nii ebameeldivat teha.

      Meeldib

      • Kuna ma pole reaalselt kunagi näinud seda miljardit või paari saabuvat, siis pole ka mõelnud. Aga kui see olemas oleks, siis hakkab inimene ju/vist mõtlema, mida selle papiga küll teha saaks, midagi erilist, mis igale suvalisele taskukohane pole. Noh, ma ei tea, mugavas kosmoselaevas võiks ringi ümber Maa ju teha, näeks kuidas paistab. Ja kui juba, siis võiks päikesesüsteemist väljapoole minna.

        Meeldib

        • Kunagi vist Sandra Jõgeva võrdles Muhu Regatti SM-mängudega – inimesed teevad midagi, mis kaaugelt vaadates on tore, aga tegelikult on see suht enesepiinamine. Ma olen aru saanud, et mugavat kosmoselaeva veel ei ole. Ja ma kahtlustan, et midagi mugavamat kui mu diivan, on üldse raske leida, et ma valin ikkagi diivanilt telku vaatamise, kui mugavatest elamustest rääkida 😀

          Meeldib

        • Ma olen nii moodne nimene, et mul polegi telekat :-). Seega peab ikka ise kohale minema. Tegelikkus m ausun on küll selline,e t enne muutub kosmoselaev mugavaks, kui mul see mijardike üle jääb. Kuigi pärast irtuaalimmersiooni tundub, et tahaks virtuaalreaalsusemasinat koju. Poeg ütles, et ei pidand kallis olema, aga ei lubanud osta, sest “ma pean siis sind kogu a g juhendama”.

          Liked by 1 person

  3. Vanurite väljasõit Peetruse juurde ja tutvumine uue tulevikuga. Vaesed inimesed unistavad rohkem ja suuremalt rikkad realiseerivad rohkem ja suuremalt.

    Meeldib

    • Ma ei jaotaks unistamist raha järgi, vaid pigem vanuse järgi. Noorena on inimestel palju unistusi, vanemana teevad inimesed tegevusi, mis ette juhtub ja tundub, et teiste arvates vaja oleks.

      Liked by 1 person

      • Kui vanematel inimestel on raha, siis nad teevad muidu nad tarvitavad antidepressante suuremates kogustes ja lendavad nende abil. 🙂

        Meeldib

        • Ma ei tea ühtegi üle 40-aastast, kes AD-sid võtaks, mitte er ma neid ka teaks, kes mingi muu ainega lendamist harrastaks. Enamus üle 60-astastest on parema meelega täiesti hullud, aga arsti käest rohtu ei küsi. See oleks ju enda hulluks tunnistamine ja sellest midagi hullemat enam polegi. AD-sid kasutavad pigem noored inimesed.

          Liked by 1 person

  4. See, mida Bezos mõtleb, oli väga ilmne lennujärgses intervjuus. Ta tänas kõiki Amazoni töötajaid ja kliente, kes aitasid tal selle teoks teha. Vähemalt tänas, eks. Arvestades seda, kui vähesel määral maksab Bezos makse, oli see ikka näkkusülitamine nendele mutritele, kes tema heaks orjavad. Huvitaval kombel sarjavad paljud Bill Gatesi ja süüdistavad teda saja surmapatus. Tema aga sellist raha ikkagi kosmose äärele tühja ei lennuta, vaid üritab Maal midagi olulist korda saata. Aga rikkurite maailm ongi tavainimesega võrreldes kosmose äärel.

    Meeldib

    • Ma olen alati arvanud, et suure rahahunniku otsas ausat juttu rääkida ja päriselt inimestest hoolida, on suht võimatu.

      Meeldib

  5. Hm, kui IGAL maamunal elaval inimesel oleks miljard, siis ei oleks rahal ju enam väärtust?

    Meeldib

  6. See puust joonlaud,
    mille ema sulle koolikoti pani…
    on lootusetult lühikesks jäänud ;(

    Mõõtmine vanas vääringus ehk rahas
    on ka noorel rahval ikka veel hinnas,
    aga uued rohelised tuuled juba puhuvad.

    Nii Jeff, Elon, Bill ja ka Mark annavad
    endale aru oma rikkuse põhjustatud kahjudest.
    See on kapitalism, seal ei ole paremat mängu.

    Meeldib

    • Mul on postituses link praegusele rikkurite järjestusele: peale Muski tuleb Gates ja alles siis Zuckerberg 😉 Kõik pesitsevad kapitalismi rõvedaimas pesas – USA-s

      Meeldib

  7. Märksõna on raha.

    Likviidsuse likvideerimine.
    Võiks olla see märksõna nende
    iseloomustamaks, kes tegutsesid
    90ndatel rahanduses ja raamatupidamises.

    M.Laar muidugi, aga ka Sirle oli foorumis.
    Raamatupidamise põhimõtted oli maale toonud
    Rita Ilisson, kes raamatupidamise meil paika pani.

    Aga see nõukapärand ruulib meie erakondades siiani.
    Meil olid mingid reeglid raamatupidamises tõesti,
    aga tänapäeval on see üha loomingulisem…

    Mart Laar on Eesti Panga nõukogu president hetkel.

    Midagi ei ole raamatupidamises muutunud pärast Ritat?
    Kõik see kuludesse kandmine ja muu vene värk on tagasi?
    Vohab nii et hoivad alt kõik…

    Meeldib

  8. Ühte sõltuvust saad ainult teisega asenada. Tik-ttok on tegelikult atendav, kui sa oskad seda ksautada ja sealt õppida. Sealt õpid seda mida sa sa saad ainult peegli ees ise õppida ehk, kuidas käituda ja kontrollida enda häält ja miimikat. Sa pead laulma, et sa ei taha surra mite discol vaid Tik-tokis nagu selles loos 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=CwyLyfOBx2g ja väljendama ennast nii nagu selles lloos https://www.youtube.com/watch?v=nHjamEMMajg

    Meeldib

  9. Sa, vist, kommenteerid, kuna ma võtsin sel nädalal Tiktokist pausi ja panin ka kommentaarid kinni, kuna ma nädal aega ei saa neid lugeda ega vastata.

    Sõltuvused/ rutiinid/ harjumused – on palju aastaid mu üks lemmikteemadest olnud. Paljud inimesed armastavad, et neil on mingid harjumused, millele toetuda – kindlad kellaajad iga päev millegi tegemiseks – hambapesu, hommikukohv, jalutuskäik, õhtune õlu jne. Mulle meeldib idee, et ma olen sellistest harjumustest nii vaba kui vähegi võimalik. Väga lihtne on kontrollida, kas inimene on millestki sõltuvuses või mitte – proovi, kas saad nädal aega ilma selle tegevuseta olla ja kuidas tundub.

    Esimesed kaks päeva tiktokita olid päris rasked, täna on neljas päev, enam eriti ei piina. Ma tean, mida head ma olen tänu tiktokile saanud – ma olen õppinud videosid edima, taustamuusikat tegema, vabalt kaamera ees rääkima, laulma, tantsima. Hetkel õpin kitarri mängima, mida ma ilma tiktokita poleks viitsinud.

    Ma kindlasti tulen järgmine nädal tiktoki tagasi. Kuid ma arvan, et nädal ilma vähendab seda ebameeldivat tunnet, mille nimi on sõltuvus. Soovitan kõigil proovida millisest igapäevasest tegevusest on kõige valusam nädal aega ilma olla. Söömine, WC ja magamine on esmased vajadused, kõik ülejäänud tegevused mitte.

    Meeldib

    • Ei seal pole vaja kedagi kommenteerida see on eneseimetlejate, kõiketeadjate, kõikeoskajate ja mittemidagioskajate paradiis. Inimene kaupleb infoga kõik mida sa teed see on info, mida rohkem infot toodad ia levitad seda kuulsam oled. Sõltuvus tekkib armastusest ja vaevalt, et sa hambad pesta armastad. 🙂

      Meeldib

      • Tahan öelda et mina seal ei kommenteeri kedagi iga üks teab ise kui palju ta suudab infot toota (klippe teha). Sõltuvus tekkib meeldimisest, ebameeldivat sõltuvust nimetame kohustuseks või rutiiniks.

        Liked by 1 person

        • Sõltuvus võib olla ka mittemeeldivast. Mulle ei meeldi suitsetamise juures enamus asju, aga nikotiin on sõltuvust tekitav aine.

          Meeldib

Kommenteerimine on suletud.